Gemeente Heerlen


Focus op de toekomst van de stad
Forse bezuinigingsoperatie gemeente Heerlen

Het college van BenW acht een ingrijpende bezuinigingsoperatie voor de gemeente Heerlen onafwend-baar. In de komende jaren zal naar verwachting een bezuiniging van 15 miljoen euro op de totale begroting van ongeveer 240 miljoen gerealiseerd moeten worden. Het college wil daarbij duidelijke keuzes maken en focussen op zaken die hoe dan ook overeind moeten blijven ter wille van een gezonde toekomst van de stad. Een goed en veilig leefklimaat in de Heerlense buurten, investeren in jeugd en verenigingsleven én investeren in een levendig en veilig centrum van koopstad Heerlen als motor van de Heerlense economie, staat voorop. Het college zal het aantal projecten dat de komende jaren wordt opgepakt, beperken. Niet getornd wordt aan de uitvoering van vier grote projecten die bijdragen aan de functie Heerlen als koopstad: het pleinenplan, de herinrichting van de stationsomgeving, de aanleg van de binnenring en de renovatie van de schouwburg.

In de Perspectievennota "Zwaar weer op komst" die binnenkort in de Raad behandeld wordt, stelt het College vast dat Heerlen aanloopt tegen een structureel tekort, dat kan oplopen tot 15 miljoen euro in 2006. Het verwachte tekort wordt veroorzaakt door verminderde inkomsten van het Rijk en gedeeltelijke afschaffing van de onroerend zaakbelasting, terwijl er hoge uitgaven zijn. Een ingrijpende bezuinigings-operatie is daarom niet te vermijden. Het bestuur wil een kerntakendiscussie met het ambtelijk apparaat voeren om, op basis van een duidelijke visie op de stad, te bepalen wat de gemeente wél en wat zij niet meer doet. Dit zal in elk geval leiden tot een vermindering van het aantal ambtenaren. De verwachting is dat deze vermindering kan plaatsvinden door natuurlijk verloop. Daarnaast denkt het bestuur aan het schrappen van beleidsonderdelen, aan bezuinigingen op een aantal subsidies en aan een beperkte verhoging van haar inkomsten uit belastingen.

Het College kiest er nadrukkelijk voor om niet te bezuinigen op beleidsterreinen en grote projecten die onmisbaar zijn voor een gezonde toekomst van onze stad. Het College wil uitgaan van de identiteit van de stad en daar zijn beleid voor de toekomst op baseren. Dat betekent dat er aandacht moet zijn voor het verleden van de stad en de consequenties die dat verleden voor ons heeft, in positief en in negatief opzicht. Het verleden van Heerlen wordt sterk bepaald door haar mijngeschiedenis. De mijnen hebben de stad veel opgeleverd: welvaart, werkgelegenheid, moderne architectuur, een levendig cultureel leven, een sterke sociale samenhang op wijkniveau, het centrum van Heerlen als koopstad. Datzelfde verleden heeft echter ook problematische kanten, zoals een gemiddeld laag opleidingsniveau van de bevolking en - na de sluiting van de mijnen - hoge werkloosheid en een grote sociale problematiek. Buurtgericht werken om deze problematiek aan te pakken, met prioriteit voor veiligheid, jeugdbeleid en het verenigingsleven, acht het College van groot belang. Daarnaast wil het ook het centrum van Heerlen als koopstad en economische motor van de regio versterken: Heerlen moet gezelliger, veiliger en beter bereikbaar worden. Concreet wil het College dat bereiken door het pleinenplan, de renovatie van de schouwburg, de herinrichting van het stationsgebied en de aanleg van de binnenring.

B en W is zich er goed van bewust dat de gemeente niet in haar eentje de toekomst van de stad vorm kan geven. Het College zoekt daarom nadrukkelijk naar draagvlak en samenwerking met andere partijen. Goed luisteren naar de bevolking, maar ook de bevolking en andere externe partijen aanspreken op eigen mogelijkheden om de stad vooruit te helpen, zullen daarom in de komende periode centraal staan in de communicatie.

Gemeente Heerlen, 7 februari 2003
Afdeling Communicatie

Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --