Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 1 juli 2003

AZ - 10511 Voortgangsrapportage eerste halfjaar 2003 Operatie Hartslag Zie apart persbericht
Het college heeft kennis genomen van de Voortgangsrapportage eerste halfjaar 2003 Operatie Hartslag. Het project 'Operatie Hartslag' dat als doel heeft het beheersbaar maken van de overlastsituatie in de Heerlense binnenstad en de wijk GMS, blijkt op vele fronten positieve resultaten op te leveren. Deze conclusie kan worden getrokken uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage die maandag 30 juni in de raadscommissie Veiligheid, bestuurlijke Vernieuwing en en Middelen (VVM) is gepresenteerd.

AZ - 10454 Buurtbezoeken college

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in oktober te starten met buurtbezoeken. 1x per 3 weken trekt het college een middag en een avond uit om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van elke buurt in Heerlen. Het doel is om op een ongedwongen wijze direct contact tot stand brengen tussen het college van b&w, de buurtorganisatie en de bewoners/ gebruikers van de buurt. Het gaat er niet alleen om de problemen van elke buurt in kaart te brengen maar vooral ook om de positieve, sterke kanten van een buurt te verhelderen. De middag zal besteed worden aan het bezoeken van een aantal plekken en organisaties in een buurt. Naast de buurtorganisatie kunnen ook individuele buurtbewoners, organisaties, instellingen en verenigingen aangeven welke plekken/organisaties zij graag bezocht willen zien.

De avond staat in het teken van ontmoeting van de buurt. Van 19.00 tot uiterlijk 21.00 uur bestaat de mogelijkheid voor alle bewoners/gebruikers van de buurt om de collegeleden persoonlijk te ontmoeten.

WWS - 9777 Beleidsnotitie "organisatie Glaspaleis c.a. en strategisch cultuurbeleid

Het college heeft ingestemd met een ambtelijk voorstel voor de organisatiestructuur van het Glaspaleis. Tot nu toe was deze structuur nog niet uitgewerkt, maar er lag wel de noodzaak om duidelijkheid te krijgen over 'wie nu waar over' verantwoordelijk is. In het Glaspaleis komen zoals bekend de Stadsgalerij, het Vitruvianum, de Muziekschool, de Openbare Bibliotheek, Filmhuis de Spiegel, en horecagelegenheden. Besloten is nu dat er een privaat beheers (facilitair) bedrijf Glaspaleis komt, die als taken heeft beheer en exploitatie van ruimten, beveiliging en receptiefunctie en onderhoud van het gebouw. Daarnaast is besloten de Stadsgalerij en het Vitruvianum organisatorisch op een andere plaats binnen de gemeentelijke organisatie onder te brengen. Tot slot is besloten bij de dienst Welzijn een strategisch beleidsmedewerker cultuur aan te stellen, die tot taak heeft in samenspel met de culturele uitvoeringsorganisaties verder invulling te geven aan het gewenste cultuurprofiel van Heerlen.

AZ - 9948 Aanwijzingen op basis van Tijdelijke referendumwet

Het college van b&w heeft besloten de stadsdeelwinkels Heerlerheide en Hoensbroek aan te wijzen als locaties waar een verzoek om een referendum te houden ingediend kan worden. Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke referendumwet in werking getreden. Op dat moment zijn de noodzakelijke besluiten genomen om een goede uitvoering van een eventueel referendum mogelijk te maken. De wet biedt echter de mogelijkheid om meer te doen. Met name als het gaat om het aanwijzen van extra locaties waar verzoeken tot het houden van een referendum kunnen worden ingediend. Het college heeft dan ook besloten de stadsdeelwinkels Heerlerheide en Hoensbroek aan te wijzen tot locaties waar dergelijke verzoeken kunnen worden ingediend. Daarmee wordt de dienstverlening naar de burger iets vergroot. Daarnaast is besloten de gemeente op dezelfde wijze in te delen in stemdistricten als bij reguliere verkiezingen. Bij een eventueel referendum kan men dan ook dicht bij huis de stem uitbrengen.

OW - 8611 Vergunning-parkeren t.b.v. belanghebbenden

Burgemeester en wethouders hebben besloten om met ingang van 01.01.2004 de tarieven te verhogen van het vergunning parkeren voor belanghebbenden. De tariefaanpassing is noodzakelijk als men uitgaat van de huidige kosten (administratie, uitvoering en handhaving) en het streven naar kostendekkendheid. Voor bewoners zal per 1 januari een tarief gelden van E 8,50 per maand/per vergunning en voor bedrijven van E12,- per maand/per vergunning. Dit verschil komt omdat bedrijven meer mogelijkheden hebben om een parkeervergunning te gebruiken. Bij bedrijven zijn er namelijk meestal meer voertuigen (van werknemers/bezoekers) aanwezig waardoor dagelijks en vrijwel doorlopend gebruik kan worden gemaakt van een parkeervergunning. Veel bewoners zijn juist de hele week werkachtig buiten het vergunningengebied en parkeren er hun auto alleen maar in de avonduren en in de weekeinden.


---- --