Gemeente Delfzijl

Persbericht

01-07-2003
Carla de Winter ontwerpt Maigretvlag

INFORMATIE

De Delfzijlse kunstenares Carla de Winter heeft in het kader van de Wapperkunstgalerie een speciale Maigretvlag ontworpen. Deze kunstvlag symboliseert de verbondenheid tussen Delfzijl en de figuur van Maigret. De bestaande collectie vlaggen op de dijk bij het Eemshotel, ontworpen door Marte Röling en Dina Belga, krijgt hiermee een fraaie aanvulling. Het kunstwerk wordt in september tijdens de Maigretweek onthuld.

Bij het ontwerp heeft Carla de Winter zich laten inspireren door de detective Maigret in Holland. Zij heeft de vuurtoren, die als leidraad door het boek gaat, als sfeerbeeld van Delfzijl genomen. De bloemen staan als symbool van Nederland en de nette bloemtuintjes in Delfzijl, aldus de kunstenares. De pijp hoort als vanzelfsprekend bij Maigret.

De kleur blauw staat voor water, zee, lucht. De vuurtoren is in het ontwerp in rood aangebracht als symboliek voor de warmte en geborgenheid die de rode huisjes uitstraalden. Maigret werd hierdoor getroffen bij zijn bezoek aan Delfzijl. In werkelijkheid was de vuurtoren wit. Het geheel van de bloemen en de pijp op de kunstvlag drukken helderheid en licht uit.

Georges Simenon werd 100 jaar geleden geboren in Luik. In Delfzijl bedacht hij de figuur van Maigret in het boek Maigret in Holland. Tegen deze achtergrond organiseert de Culturele Raad in de periode 6 tot en met 13 september 2003 een Maigretweek met een uitgebreid programma. De ontwikkeling van een kunstvlag vormt hiervan één van de onderdelen. De voortgang van de Wapperkunstgalerie is afhankelijk van sponsoring. De Culturele Raad zoekt verder naar sponsoren om de Wapperkunstgalerie handen en voeten te kunnen geven.