Provincie Utrecht

Persbericht

Onderzoek naar 'wonen, zorg en welzijn' in de provincie Utrecht

Veel meer woningen met zorg nodig in 2020!

1-7-2003
Hoeveel levensloopbestendige woningen heeft de provincie Utrecht nodig in 2020? En hoeveel zorgwoningen zijn er dan gewenst? Wat is een levensloopbestendig woning eigenlijk? En wat is er te vinden in een woonservicezone? Dit en meer heeft de provincie Utrecht laten onderzoeken door adviesbureau Companen.

Inwoners van Utrecht die zorg nodig hebben, willen meer en meer zelfstandig blijven wonen. Bovendien komen er steeds meer mensen die zorg nodig hebben door de vergrijzing. De extramuralisering (zolang mogelijk thuis blijven wonen) en de vergrijzing hebben dus veel invloed op de samenleving. Nu maar ook in de toekomst. Vandaar dat de provincie Utrecht een cijfermatig overzicht heeft gevraagd aan adviesbureau Companen. Een overzicht van vraag en (op onderdelen) het aanbod van woon-, zorg en welzijnsvoorzieningen in de provincie Utrecht tot 2020. Ook de regio's en gemeentes afzonderlijk zijn onderzocht en in kaart gebracht.

Belangrijkste conclusies
· Er moeten 5.000 zorgwoningen bijkomen wanneer je in 2010 aan de behoefte wilt voldoen. Zorgwoningen zijn bijvoorbeeld woonzorgcentra, beschut wonen en klein geclusterd wonen. In 2020 zouden er zelfs 11.000 zorgwoningen bij moeten komen om aan de vraag te voldoen. · In 2010 stijgt het aantal woningen dat nodig is voor mensen met een zorgvraag met 7.300. In 2020 ligt dit getal op 16.000 woningen. · Wanneer ook de 55+ ers worden meegeteld, zijn er in 2010 27.000 meer levensloopbestendige woningen nodig dan nu. Levensloopbestendige woningen zijn makkelijk aanpasbare woningen. Vaak wonen hier 55+ers en mensen met een lichte functiebeperking. In 2020 zouden er dan zelfs 73.000 levensloopbestendige woningen bijgekomen moeten zijn. * · In 2010 zijn er ruim 5.000 plaatsen minder nodig in intramurale zorginstellingen. Mensen willen steeds meer thuis (blijven) wonen. De verwachting is dat in 2020 dit aantal met 7.713 is gedaald ten opzichte van 2003. **
· Het aantal mensen dat de komende jaren een beroep doet op welzijnsdiensten gaat stijgen. Ook dit is een gevolg van de extramuralisering, de vergrijzing, het langer zelfstandig wonen en de bevolkingsgroei in het algemeen.
· Het is lastig gegevens te verzamelen over het aanbod van woningen, welzijnsdiensten en zorg in de provincie Utrecht. De verschillende sectoren hebben hun informatie niet gestructureerd naar woon-zorg-welzijnswoningen. Wellicht dat hier nog nader onderzoek op volgt.


* In het onderzoek is er vanuit gegaan dat alle 55+ers een levensloopbestendige woning nodig zullen hebben. In de realiteit is dit natuurlijk niet het geval. Toch geven deze cijfers wel heel duidelijk een indicatie over de behoefte aan levensloopbestendige woningen.


** In dit onderzoek is ervan uitgegaan dat al in 2015 zoveel mogelijk intramurale zorg is vervangen door bijvoorbeeld zorgwoningen in gewone wijken. Er is dus uitgegaan van maximale extramuralisatie. Het is natuurlijk de vraag of dit ook echt mogelijk is. Het zal bijvoorbeeld te duur zijn om verzorgingshuizen die pas nieuw zijn dan al te sluiten. De cijfers zijn wel een belangrijke richtlijn bij het maken van verder beleid.

Begrippen
Om aan de vraag naar aangepaste woningen met een passend pakket aan zorg- en dienstverlening te voldoen, moet de komende jaren een enorme inspanning worden geleverd. Als eerste stap hebben de onderzoekers omschrijvingen vastgesteld van begrippen en normen die van belang zijn. Deze begrippen gaan natuurlijk over wonen, welzijn en zorg. Het is de bedoeling dat dit begrippenkader in de provincie Utrecht gebruikt gaat worden als standaard. Ook volgt overleg met gemeenten. Per gemeente wil de provincie vaststellen hoeveel meer woningen met zorg en welzijn gebouwd moeten en kunnen worden. En met de regio's wil de provincie graag afspraken maken over wat er de komende jaren echt bijkomt.

Wel Thuis!
Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het provinciale programma Wel Thuis! Gedeputeerde J.G.J. Kamp geeft aan: 'Al enige tijd geleden hebben we geconstateerd dat er meer toegankelijke woningen en meer woningen met zorg op maat moeten komen. Vandaar dat het programma Wel Thuis! is gestart begin dit jaar. Dit onderzoek is een onderdeel van Wel Thuis! Nu weten we beter waar we het over hebben. Het is duidelijk; er ligt een flinke klus te wachten.'

Wel Thuis! moet er mede voor zorgen dat er meer woningen met zorg komen. Omdat de provincie zelf niet bouwt en zelf geen zorg levert, richt het programma zich voornamelijk op externe partijen. De provincie is een soort vliegwiel, wil vooral stimuleren en ondersteunen.

Het programma Wel Thuis! kent meerdere onderdelen die bijdragen aan meer woningen met zorg. Eén van die onderdelen is de woonzorgstimuleringsregeling. Op 1 juli is ook besloten welke woon- zorg- en welzijnsprojecten steun krijgen van de provincie Utrecht.

Meer informatie?
Vanaf dit moment is het rapport in te zien op de website: www.provincie-utrecht.nl. Direct bij de openingspagina staat Wel Thuis! vermeld. Vanaf eind juli is de verkorte publieksversie, aan te vragen bij Willemijn Dalhuisen, telefoonnummer 030 21 58 21 97. Of per e-mail op willemijn.dalhuisen@provincie-utrecht.nl.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl