Universiteit van Amsterdam


Benoeming Wolter Mooi tot bijzonder hoogleraarTumorpathologie

Persbericht

nr: 58


dinsdag 1 juli 2003

Prof. dr. W.J. Mooi (1956) is per 6 mei 2003 benoemd tot bijzonder hoogleraar Tumorpathologie, in het bijzonder van melanocytaire laesies van de huid, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is gevestigd in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC-UvA) vanwege de Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut en kwam in 2001 vacant door de benoeming van prof. dr. G.J.A. Offerhaus tot strategisch hoogleraar Pathologie van tumoren van de tractus digestivus.

Wolter Mooi studeerde in 1981 af in de geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Daarna specialiseerde hij zich in de klinische pathologie aan de UvA en de University of London. Hij promoveerde in 1986 aan de UvA op het proefschrift Ultrastructure of Lung Carcinoma: Diagnostic Classification and Patterns of Invasion. Van 1986 tot 1995 was hij verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI), eerst als consultant patholoog, later als hoofd van de afdelingen pathologie en tumorbiologie. In 1992 werd hij benoemd tot hoogleraar Pathologie aan de Vrije Universiteit. In 1995 volgde een benoeming tot hoogleraar Pathologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2000 is Mooi aangesteld als consultant patholoog in het NKI.

Wolter Mooi heeft samen met prof. dr. T. Krausz een handboek over de diagnostiek van melanocytaire laesies geschreven, waarvan in 2003 een tweede, uitgebreide editie verschijnt. Voorts publiceert hij in internationaal vooraanstaande tijdschriften, onder meer in Nature, The New England Journal of Medicine, Nature Genetics en The Lancet.