FEDERATIE OPVANG
Trimbos-instituut bevestigt eerder gesignaleerde knelpunten
PERSBERICHT
ONDERZOEK TRIMBOS-INSTITUUT BEVESTIGT DE EERDER DOOR DE FEDERATIE
OPVANG GESIGNALEERDE KNELPUNTEN
Utrecht, 1 juli 2003
Onderzoek naar instroom vrouwenopvang: voor veel vrouwen geen plek Er is nu een uitvoerig en gedetailleerd onderzoek verricht naar wat er gebeurt als vrouwen die voor geweld gevlucht zijn, zich aanmelden bij de vrouwenopvang. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Trimbos-instituut in Utrecht in opdracht van het ministerie van VWS. Het onderzoek is vooral gericht op de problemen van de cliënten en maakt de kritische punten bij de vrouwenopvang zichtbaar. Het Trimbos-instituut constateert een aantal knelpunten die door de Federatie Opvang in de afgelopen jaren al verschillende malen bij het ministerie van VWS onder de aandacht zijn gebracht en waarvoor de Federatie Opvang ook oplossingen aangedragen heeft. De kosten voor deze oplossingen zijn berekend op 7,5 miljoen euro per jaar.
De vraag aan de vrouwenopvang is veranderd
De vraag van de cliënten aan de vrouwenopvang is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd. Op dit moment is nu ca. 60% van allochtone herkomst. Dit stelt andere eisen aan het hulpaanbod. De gemiddelde leeftijd van de cliënten is gedaald en er komen meer jonge kinderen mee. Daarnaast wordt meer waarde gehecht aan privacy dan vroeger. Tenslotte blijkt er onder de cliënten een toena-me van meervoudige problematiek: zoals schulden, verslavings- en psychiatrische problemen, etc.
Belangrijkste resultaten
De medewerkers in de vrouwenopvang stellen vast dat er een groeiende spanning is ontstaan tussen de huidige vraag naar opvangplaatsen en het beschikbare aanbod. De instellingen voor vrouwen-opvang worstelen al jaren met dit probleem. Het is een schrijnend gegeven dat in de vrouwenopvang niet iedereen toegelaten en geholpen kan worden.
Het rapport stelt dat er een aantal belangrijke knelpunten op korte termijn opgelost dienen te worden:
- tot stand komen van landelijke regie inzake toegankelijkheid
- tot stand komen van landelijke toelatingscriteria
- vormgeven aan een kwaliteitsimpuls, zoals ook in andere sectoren van zorg en welzijn is gebeurd
Dringend maatregelen noodzakelijk
Om aan deze veranderde vraag te voldoen zijn stevige maatregelen nodig. Belangrijkste hierbij is voldoende financiële middelen om deze maatregelen te kunnen uitvoeren en een goede afstemming van de AWBZ en de Rijksbijdrage.
EINDE PERSBERICHT
Meer informatie:
Johan Gortworst, plv. directeur Federatie Opvang Kromme Nieuwegracht 7, 3512 HC Utrecht
telefoon: 030 231 6403, mobiel: 06 24904825
e-mail: j.gortworst@opvang.nl
01 jul 03 14:40