Persbericht 1 juli 2003
DUURZAAM BOSBEHEER MOET REGENWOUD REDDEN
De snelheid waarmee het Amazone-regenwoud verdwijnt is alarmerend. In de periode juli 2001-juni 2002 nam de ontbossing met 39% toe, zo blijkt uit een rapport van het Braziliaans Instituut voor Ruimteljk Onderzoek. Voor het Wereld Natuur Fonds bevestigt dit rapport nog eens de noodzaak om haast te maken met een 3-sporenbeleid gericht op behoud van het grootste regenwoud ter wereld, waarvan tal van planten- en diersoorten afhankelijk zijn.
De groeiende vraag naar soja en de nog steeds lucratieve illegale houtkap zijn de belangrijkste oorzaken voor de snelle ontbossing. De aanpak van het Wereld Natuur Fonds is erop gericht om met name die oorzaken ook aan te pakken. De 3-sporenaanpak bestaat uit:
1) het voorkomen van voortdurende omvorming van bossen naar sojaplantages door middel van invoering van een duurzaam landbouwprogramma;
2) het realiseren van beschermde bosgebieden waar de talrijke unieke planten- en diersoorten van de Amazone hun toekomst zeker zijn; het door het Wereld Natuur Fonds samen met de Braziliaanse regering ontwikkelde Programma Beschermde Gebieden van de Amazone (ARPA) is daarvoor een goede basis;
3) het ontwikkelen van een duurzame boseconomie waarbij duurzaam bosbeheer volgens de internationaal erkende criteria van FSC (Forest Stewardship Council) het uitgangspunt kan zijn.
Het Amazone regenwoud is alleen te redden door te zoeken naar oplossingen die bijdragen aan zowel behoud van de natuurlijke rijkdom als aan verbetering van de kwaliteit van leven voor de mensen ter plekke. De Braziliaanse regering is van die noodzaak doordrongen. In het kader van het Programma Beschermde Gebieden van de Amazone is er de toezegging om te komen tot een netwerk van beschermde bosgebieden ter grootte van 10% van de Braziliaanse Amazone. Als het gaat om duurzame landbouw, dan zet de Braziliaanse regering in op het benutten van gedegradeerde gebieden voor soja in plaats van ongerept regenwoud.
"Samen met de Braziliaanse regering is het Wereld Natuur Fonds bezig met een grootschalige reddingsoperatie voor het Amazone regenwoud", zegt Arnold van Kreveld, hoofd van het bossenprogamma van het Wereld Natuur Fonds. "Tegelijkertijd gaat het met de Amazone ongelooflijk achteruit, zo bevestigen de cijfers nog eens. Het is een race tegen de klok, maar zeker geen verloren race" zo stelt Van Kreveld. Het Wereld Natuur Fonds is met haar 3-sporen aanpak in Brazilië in staat echt een verschil te maken. Met de Braziliaanse regering zijn afspraken gemaakt over beschermde gebieden in de Amazone. Het komt er nu op aan die 'papieren' bescherming ook in het veld te realiseren. De totale oppervlakte bos die wordt beheerd volgens de criteria van FSC is inmiddels gegroeid tot 36,8 miljoen ha. wereldwijd; in Brazilië (Amazone en kustgebied) wordt 1, 28 miljoen ha. regenwoud duurzaam beheerd volgens FSC. Een voorbeeld van zo'n FSC-beheerd bos is te vinden in de deelstaat Acre, waar beetje bij beetje een duurzame boseconomie van de grond komt. Lokale rubbertappers verdienen hun boterham met de verkoop van rubberproducten. Door samenwerking tussen de fietsfabrikant Giant en deze rubbertappers vinden fiets- en zadeltassen van Treetap-rubber inmiddels hun weg naar de Nederlandse markt.
---
Meer achtergrondinformatie over het werk van het Wereld Natuur Fonds en het bossenprogramma op www.wnf.nl.
Via de openingspagina van www.wnf.nl is een interview (visitekaartje) met Luis Meneses, WWF-coordinator van het Amazoneprogramma in Brazilie, beschikbaar.
Op aanvraag beschikbaar:
- beeldmateriaal (voor zowel print als voor t.v.)
- meer informatie over samenwerking Giant - rubbertappers - WWF
Meer informatie:
Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter
tel: 030-6937374 of mobiel 06-21548657
email: mlanser@wwf.nl
persvoorlichting
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist