Gemeente Wassenaar

Leges aanvraag planschade

01-07-2003


Het aantal aanvragen om schadevergoeding op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening neemt de laatste jaren sterk toe. Deze toename is voor een groot deel te verklaren door ontwikkelingen als verstedelijking en toegenomen mondigheid van de burger.

De kosten voor het behandelen van een aanvraag om planschadevergoeding zijn hoog en het aanvragen op zich is tot nu toe eenvoudig. In de praktijk leidt dit tot veel niet goed doordachte aanvragen waarvan ongeveer de helft wordt afgewezen.

Bij de gemeente Wassenaar zal daarom in vervolg voor het in behandeling nemen van een aanvraag om planschade leges geheven gaan worden zoals dat voor andere gemeentelijke diensten ook gebruikelijk is. Met deze leges van 1.150,- worden een groot deel van de kosten gedekt.

Echter niet alle behandelkosten worden in rekening gebracht. De leges worden bij toekenning van een planschadevergoeding volledig terugbetaald. Bij een afwijzing worden de leges niet vergoed.

Ook is om deze reden voor het aanvragen van planschade een nieuwe procedureverordening aangenomen (zie agendapunt 13 30 juni 2003). Hiermee wordt getracht duidelijkheid te geven aan burgers over de te nemen stappen wanneer een aanvraag wordt ingediend en hoeveel tijd daarmee gemoeid gaat. De regeling zal acht dagen na publicatie in werking treden, op 18 juli 2003.

Een ander aspect betreft het vooraf laten regelen van planschadevergoeding door de initiatiefnemer van een bouwplan. Dit moet ervoor zorgen dat de gemeente niet onnodige financiële risicos loopt door het verlenen van medewerking aan ruimtelijke plannen.

Concreet betekent dit dat, in opdracht en voor rekening van de initiatiefnemer, voorafgaand aan de planologische procedure een risicoanalyse wordt gemaakt. Ook dient de initiatiefnemer een aanbod aan gedupeerde(n) bij de analyse te overleggen. De risicoanalyse dient ter beoordeling van de economische uitvoerbaarheid van een bouwplan.

Een initiatiefnemer behoeft de mogelijke planschadekosten alleen dan in beeld te brengen als er sprake is van een ingrijpende ontwikkeling. In principe is er bij toepassing van een projectprocedure altijd sprake van een ingrijpende ontwikkeling. Bij toepassing van deze procedure wordt een risicoanalyse dan ook verlangd. Per geval zal altijd moeten worden bepaald of er sprake is van een ingrijpende ruimtelijke ontwikkeling en een risicoanalyse al dan niet vereist is. Dit zal dus niet het geval zijn bij uitbreidingen aan woningen en dergelijke.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw drs. S. Groenendal, communicatieadviseur, tel. (070) 5122395, e-mail: sgroenendal@wassenaar.nl.