Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

1 juli 2003 c051


Nijmegen wil meer werk op minder meters

Door zuiniger om te gaan met de beschikbare ruimte en meer in te zetten op schone en kennisintensieve werkgelegenheid, worden de economische kansen van Nijmegen beter benut. Dat levert meer werk op minder meters op. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen in de nota "een andere kijk op bedrijventerreinen".

Nijmegen is een aantrekkelijke vestigingsstad voor het bedrijfsleven. De stad beschikt dankzij de aanwezigheid van de universiteit en hogescholen over hoog opgeleide werkkrachten en ligt in een schitterende omgeving. Het college van burgemeester en wethouders wil die sterke factoren behouden en beter benutten.

Op de korte termijn is er geen acuut tekort aan bedrijventerreinen in Nijmegen. Ook de noodzakelijke en gewenste bedrijfsverplaatsingen van bedrijven aan de kanaalhavens, kunnen binnen de bestaande ruimte worden opgevangen. Hierdoor bestaat ook voldoende ruimte om deze bedrijventerreinen sterk te verbeteren als onderdeel van de totale aanpak van Nijmegen-West. Door de beschikbare ruimte intensiever te benutten wil het college zorgen dat er ook op de langere termijn voldoende mogelijkheden zijn voor bedrijven hun werkzaamheden uit te breiden.
Het college wil bovendien nadrukkelijker een relatie leggen tussen de economische ontwikkeling van de stad en de behoefte van de Nijmeegse beroepsbevolking. Uitgangspunt blijft uiteraard dat de stad haar economische structuur moet blijven versterken en nieuwe kansen moet benutten.

In de nota wordt per terrein een ruimtelijk-economisch streefbeeld gepresenteerd. Dit leidt uiteindelijk tot een ruimtewinst op bestaande en reeds geplande terreinen binnen Nijmegen van 38 hectare.

Op basis van arbeidsmarktanalyse en een ruimtelijke economische analyse wil het college op een aantal sectoren scherper inzetten. Het vergroten van de werkgelegenheid voor laagopgeleide werknemers is daar een voorbeeld van. Met name handels-, logistieke en serviceactiviteiten en moderne industrie bieden voor lager en middelbaar opgeleiden veel werk. Het bedrijventerrein Bijsterhuizen zal hiervoor een belangrijke rol blijven vervullen. Tegelijkertijd wordt kennisintensieve en moderne industriele werkgelegenheid bevorderd om de sterk groeiende groep hoger opgeleiden werkgelegenheid te bieden. Hiervoor zullen ruimtelijke plekken worden aangewezen (Winkelsteeg, Kinderdorp Neerbosch en in de Waalsprong).

De grootste vraag naar personeel zit in de zogenaamde lokaal en regionaal verzorgende bedrijven. Er moet dus gezorgd worden voor een voldoende aanbod van "gemengd" bedrijventerrein.

Clustering en samenwerking van bedrijven in een zelfde sector kan het profiel en daarmee de aantrekkingskracht van die bedrijven versterken. Door medische- en kennisintensieve bedrijven bedrijven bijvoorbeeld te concentreren rond het Universitair Medisch Centrum (Radboud) en de universiteit en later de Winkelsteegh, de Waalsprong en Kinderdorp Neerbosch ontstaat een soort Health Valley. Dit heeft weer sterke aantrekkingskracht voor vergelijkbare of hierop aansluitende bedrijvigheid.

De nota "een andere kijk op bedrijventerreinen" wordt op 1 juli door Wethouder Economische Zaken Lenie Scholten gepresenteerd aan belanghebbenden, zoals een vertegenwoordiging van ondernemers, maatschappelijke organisaties, experts en vertegenwoordigers van het KAN en omliggende gemeenten.

De nota kan worden opgevraagd bij de afdeling Economische Zaken (tel
024-3292607) of is verkrijgbaar via internet: website www.nijmegen.nl/leven_in_nijmegen/ondernemen/bedrijventerreinen. De nota ligt ter inzage voor inspraak tot en met 5 september en in oktober voor definitieve besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380



---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.