Gemeente Amsterdam


1 juli 2003: Nationale Herdenking Slavernijverleden 27 juni 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Op dinsdag 1 juli is in het Oosterpark in Amsterdam de Nationale Herdenking Slavernijverleden. De herdenking wordt onder anderen bijgewoond door Rita Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, en de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Medy van der Laan, die namens de Raad van Ministers een krans zullen leggen. Burgemeester Job Cohen houdt een toespraak en zal namens de gemeente Amsterdam een krans leggen. Onder de aanwezigen zijn de ambassadeurs van Suriname en Ghana en de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en van Aruba.

Vorig jaar is het monument - gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries - in aanwezigheid van Koningin Beatrix, de toenmalige Minister President en vele nazaten van de tot slaaf gemaakten (mannen en vrouwen) in het Oosterpark onthuld. Het nationaal monument is een initiatief van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS), waarbij Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse organisaties zich hebben aangesloten.

Afschaffing slavernij
Op 1 juli 1863 werd na verzet van de tot slaaf gemaakten en onder druk van onder anderen de Engelse en de Nederlandse abolitionalisten de Nederlandse slavernij uiteindelijk afgeschaft en konden de ketenen na bijna 350 jaar slavenarbeid en misdaden tegen de Afrikaanse menselijkheid worden verbroken. Op 1 juli wordt om die reden al sinds lange tijd de afschaffing van en de bevrijding uit de slavernij herdacht.


1 juli 2002 kan daarom worden gekenmerkt als een historische datum in de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen werd toen het slavernijmonument onthuld, maar het is ook de datum waarop het Nederlandse Kabinet spijt betuigde over de gepleegde misdaden tegen de menselijkheid tijdens de periode van de slavenhandel en de slavernij.

Het LPS heeft deze dag dan ook bestemd en voorgesteld als nationale dag van herdenking en eerbetoon aan voorouders en verzetsstrijd(st)ers, helden en heldinnen.

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), dat op 1 juli in de Amsterdamse Muiderkerk officieel de deuren opent, heeft aangegeven deze lijn te willen voortzetten.

Herdenking
De herdenking is tussen 11.00 en ca.12.15 uur. Naast sprekers zijn er ook ceremoniële activiteiten zoals kransleggingen en een plengoffer (inwijdingsritueel) en is er muziek.

Festiviteiten
Na de herdenking zijn er in de middag festiviteiten in het Oosterpark. Tussen 13.00 en 18.00 uur zijn er culturele, culinaire en zang- en dansfestiviteiten rond de Muziekkoepel. In de Muziekkoepel treden verschillende muzikanten op. Op het gras bij de speelvijver zijn er activiteiten voor kinderen. Verder zijn er in de middag sport- en spelactiviteiten op de grote speelweide. Er worden twintig marktkramen geplaatst op het gedeelte tussen de kiosk en de Muziekkoepel.

Pb-117

© Gemeente Amsterdam