Ingezonden persbericht

Zomerconcerten Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen, 15 juni 2003

PERSBERICHT

Meesterlijk Bach
NIJMEGEN - Op dinsdag 1 juli geeft Klaas Stok een Bachconcert in de Sint Stevenskerk. Stok speelt een zeer gevarieerde keus uit het omvangrijke oeuvre van J. S. Bach, en illustreert daarmee dat Bach in alle toonaarden en sferen een meestercomponist is. De musicus is een groot Bachkenner. Het concert begint om 20.30 uur. Tot en met 9 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20, respectievelijk 16 euro.

Bach's oeuvre aan orgelmuziek is zo omvangrijk en van een dergelijk hoge kwaliteit dat de Nijmeegse Orgelkring ieder jaar twee concerten van de zomerserie geheel aan deze componist wijdt. Deze concerten worden gegeven door organisten die met recht Bachspecialist te noemen zijn. Klaas Stok is daar één van.

Bach's orgelmuziek beslaat een enorme variëteit. In ieder genre toont de componist zich steeds een ware meester. Precies dat laat Stok horen. De musicus speelt een drietal grotere werken: Dorische Toccata & Fuga, Triosonate V en het beroemde Passacaglia zijn doorgaans de wat krachtiger werken van Bach. Deze composities staan altijd garant voor een sterke opening en finale van een concert. Daartussen komen de meer melodieuze werken van Bach, zoals koraalbewerkingen en triosonates uitstekend tot hun recht. De koraalbewerkingen zijn muzikale gedichten. Bach liet zich hierbij inspireren door de titel van een lied, de tekst of het gevoel dat het lied bij hem teweegbracht. Stok speelt onder meer koralen uit de passietijd: O Lamm Gottes unschuldig en Christe du Lamm Gottes en koraalvoorspelen van Von Gott will ich nicht lassen en An Wasserflüssen Babylon. De eveneens zeer melodieuze Triosonate V is één van een serie van zes schitterende kamermuziekcomposities. Iedere triosonate bestaat uit drie afzonderlijke melodielijnen die zo ingenieus in elkaar gevlochten zijn dat ze afzonderlijk te volgen zijn, maar tegelijkertijd in perfecte harmonie met elkaar klinken. Het lijkt daardoor alsof een kamermuziekensemble aan het spelen is. Voor een organist vergt een Triosonate heel veel, want hij moet in zijn eentje alle drie de melodieën evenwichtig en melodieus blijven spelen.

Stok en Bach
Klaas Stok is een echte Bachkenner, zowel als organist en koordirigent. Als organist gaf hij eerder Bachconcerten in de Stevenskerk, als dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble, het Twents Bachkoor (Arte Vocale) en het Nijmeegse Audite Nova gaf hij vele concerten met grote Bachwerken en -cantates. Daardoor is Stok ook zeer bekend met de vertolking van koraalmuziek op orgel. Stok studeerde orgel, klavecimbel, kerkmuziek, orgelimprovisatie en koordirectie aan de conservatoria van Arnhem, Den Haag en Rotterdam. Als organist behaalde hij verschillende hoofdprijzen op nationale en international concoursen. Vorig jaar werd Stok benoemd tot stadsorganist van de Sint Walburgiskerk in Zutphen en volgde zijn leermeester Bert Matter op. Dit jaar start onder zijn leiding het kamerkoor Capella Isalana, dat later deze zomer eveneens in de Sint Stevenskerk te beluisteren is.

Voor de Pers
Meer informatie kunt u verkrijgen via Jenneke van de Streek, 030-2320657 (overdag), 024-3788696(avond) of Joost Langeveld, 024-3226360.