Aedes

Garantiefonds Stedelijke Vernieuwing op de rails


1 juli 2003

Op 1 juli presenteren De Vernieuwde Stad (platform van grootstedelijke woningcorporaties), Aedes vereniging van woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de nadere uitwerking van het Garantiefonds voor de Stedelijke Vernieuwing (GSV). Op 26 februari jl. was het GSV al op hoofdlijnen gepresenteerd. De uitwerking die er nu ligt, laat zien dat het GSV levensvatbaar is en nu op de rails staat. Daarmee kunnen, waar nodig, het tempo en de ambitie van de stedelijke vernieuwing opgeschroefd worden.

Het GSV is een krachtig antwoord op de vraag uit de politiek en de maatschappij om een ambitieus en sluitend stelsel van matching tussen corporaties onderling te ontwikkelen. Er bestaan al diverse matchings-instrumenten waarbij corporaties met veel vrij beschikbare financieringsruimte corporaties die veel moeten investeren, bijspringen. Het GSV vormt hier het sluitstuk van.

Werking Op dit moment worden corporaties die regulier willen investeren in woningbouw en -renovatie 'geborgd' door het WSW, die de financiers de dienst van de lening (rente en aflossing) garandeert. Binnen de stedelijke vernieuwing zijn er echter investeringen nodig die een corporatie - in ieder geval tijdelijk - onder het door het WSW gewenste vermogensniveau kunnen brengen. Daarmee zou een corporatie de gewenste investering niet kunnen doen.
Het GSV springt in dit gat: het geeft een extra garantie af aan de corporatie (en indirect aan het WSW), zodat het WSW de gehele investering kan borgen. Daarmee krijgt die corporatie wel de mogelijkheid om de benodigde financiering aan te trekken en de investering te doen en kent de financier, naast de corporatie, alleen het WSW als partij.

De garanties die het GSV afgeeft, worden op hun beurt weer afgedekt door contragaranties van corporaties die financieringsruimte over hebben. Deze corporaties berekenen de vrij beschikbare investeringsruimte, waarna zij verplicht een percentage van die ruimte in zetten. Hetzij door te investeren in projecten van andere corporaties, hetzij door het GSV te voeden.
In eerste instantie gaat het in beide gevallen om garanties, de belofte om geld over te maken. Pas als de nood aan de man is, als de corporatie die de garantie heeft ontvangen voorziet dat zij rente en aflossing niet meer kan betalen, wordt de garantie omgezet in het verstrekken van een lening. In die situatie wordt vermogen overgeheveld van de 'gevende corporaties' via het GSV naar de 'ontvangende corporatie'.

Positionering Het WSW verzorgt de borging voor corporaties en het CFV (Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting) houdt toezicht op corporaties en saneert corporaties die in financiële problemen raken of zijn. Het GSV maakt het mogelijk om onrendabele investeringen in de stedelijke vernieuwing te doen door financieringsruimte en eventueel vermogen van corporaties te matchen.
Het GSV is een onafhankelijk, privaatrechtelijk instituut. Voor de RvC, die toezicht houdt op de effectiviteit van de garantieverstrekking, kunnen vanuit de corporatiesector de relevante partijen, waaronder de huurders (De Woonbond), de verhuurders (Aedes) en indirect de financiers (via het WSW), een bindende voordracht doen.

Niet-vrijblijvend Al met al kan de stedelijke-vernieuwingsoperatie binnen de bedrijfstak geregeld worden, primair door de uitruil van financieringsruimte tussen corporaties onderling en secundair (alleen wanneer dat echt nodig is) door de overdracht van middelen. Daarbij is het overigens evident dat de keuze voor een bepáálde matchingsvorm, zoals het afgeven van een contragarantie aan het (privaatrechtelijke) GSV, aan elke corporatie zelf is. Maar de keuze dát de vrij beschikbare investeringsruimte wordt ingezet, is niet vrij. Met het Ministerie van VROM zal nader overlegd worden of en hoe de bestaande regelgeving toch ingezet kan worden om de niet-vrijblijvendheid te ondersteunen.

Slot Met de opzet en de uitwerking van het Garantiefonds hebben de drie initiatiefnemers hun nek uitgestoken. Zij weten zeker dat het initiatief het bewijs is voor het zelfregulerend vermogen van de corporatiesector. Door de introductie van het GSV zijn alle financiële barrières om de investeringsopgave in de stedelijke vernieuwing op te pakken weggenomen.