Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 1 juli 2003

`'De boerderij Verbeeld''
`Eigen werk' bewoners historische boerderijen tentoongesteld in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.
In het kader van 2003 Jaar van de Boerderij, heeft het Openlucht-museum in samenwerking met het weekblad `Boerderij' een tentoonstelling gemaakt van afbeeldingen van historische boerderijen. Het gaat daarbij om heel persoonlijke kunstwerken, die door bewoners van deze boerderijen zelf zijn gemaakt.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 juli t/ m 26 oktober in het entreepaviljoen van het Openluchtmuseum. Er zijn tientallen maquettes, schilderijen en handwerken te zien waarop boerderijen uit verschillende delen van ons land zijn afgebeeld. Een heel bijzonder stuk crea-tiviteit is een enorm borduurwerk waarop een boerderij uit Hoornaar (ZH) is afgebeeld, omringd door maar liefst 173 attributen en dieren die een rol speelden in het leven op de boerderij.

Kindertekeningen
Op een lange wand hangen honderden kinder-tekeningen. In het kader van 2003 Jaar van de Boerderij organiseerde het School TV programma `Nieuws uit de Natuur' samen met de SHBO een tekenwedstrijd en ook het week-blad Boerderij riep kinderen op om hun boer-derijtekening in te sturen.
Historische voorlichtingsfilms
In de `bioscoop' draait een unieke collage van filmbeelden uit de periode 1926-1960, die werd gemonteerd uit historische voorlichtingsfilms. De film geeft een beeld van het werk in lente, zomer en herfst. Dat boeren veel met de hand deden was heel gewoon. Ook heel gewoon was het dat de boeren werden `opgevoed' en dat hen via voorlichtingsfilms de fijne kneepjes van het handwerk werd bijgebracht op de toon van een strenge schoolmeester. De teneur van de film is echter de onontkoombaarheid van de mechanisatie en daaruit voortvloeiend van de mechanisatie. Dat wordt aan het eind prachtig ondersteund met Bert Haanstra's Klassieker `Boer Pieterse schiet in de roos'.

De film is gemaakt in opdracht van het weekblad Boerderij i.s.m. het Museum voor Historische Landbouwtechniek in Wageningen.

Het Nederlands Openluchtmuseum is t/m 26 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Daarna volgt een speciaal winterpro-gramma. Entreeprijzen seizoen 2003:
volwassenen EUR 11,20, kinderen 4 t/m 12 jaar
EUR 7,50 en 65+ EUR 10,70.
Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.