Gemeente Rotterdam

Nr. 62
03 april 2003

Invoering Ambtseed voor ambtenaren

Vanaf 1 juli 2003 zal bij iedere nieuwe medewerker van de gemeente Rotterdam de ambtseed worden afgenomen. Hiermee wil het College van B. en W. nieuwe ambtenaren bewuster maken van het feit dat het werknemerschap bij de gemeente Rotterdam een keuze is voor dienstverlening, integriteit en dienstbaarheid aan het openbaar bestuur. Er komen jaarlijks 2.000 nieuwe ambtenaren, ongeveer 10% van het totale personeelsbestand, bij de gemeente Rotterdam in dienst.

Wethouder Nico Janssens:"We willen ambtenaren nog meer bewust maken van het feit dat werken voor de gemeente Rotterdam betekent dat men werkt voor de burgers van Rotterdam. Dit zal niet alleen bij de sollicitatie maar vooral in de introductie-periode van een nieuw ambtenaar centraal staan. De ambtseed wordt een officiele afsluiting van die introductie."

Tekst ambtseed
Het College heeft in het collegeprogramma aangegeven zo snel mogelijk te willen komen met de invoering van de ambtseed. Maandelijks zal er een bijeenkomst worden georganiseerd waarbij één lid van het college aanwezig zal zijn. Dit collegelid zal de volgende tekst uitspreken: "Ik zweer/beloof trouw aan de Grondwet en aan de overige wetten des Rijks. Ik zweer/beloof dat ik om in mijn betrekking te worden benoemd geen geschenken op welke wijze en in welke vorm dan ook, aan iemand heb gegeven of beloofd. Ik zweer/beloof, dat ik mij in deze betrekking eerlijk, getrouw en nauwgezet zal gedragen en de belangen der Gemeente, zoveel als in mijn vermogen is, zal behartigen mij verbindende geheim te houden al hetgeen mij in verband met deze werkzaamheden onder de plicht van geheimhouding is toevertrouwd of waarvan ik het vertrouwelijke karakter moet begrijpen." In de bekrachtiging mag de ambtenaar kiezen tussen de eed of de belofte.

Zittende medewerkers
Voor nieuwe medewerkers wordt het afleggen van de ambtseed een voorwaarde om te kunnen worden aangesteld. Op huidige medewerkers wordt een dringend beroep gedaan om ook de ambtseed af te leggen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam