Belgacom

6 maanden lang, 500 sms'jes per maand gratis (van vast naar vast). Toenemende integratie van sms en vaste lijn + nieuwe diensten met toegevoegde waarde


01/07/2003

Het aantal sms-berichten dat wordt verzonden vanaf een vaste lijn stijgt: sinds januari 2003 is dit cijfer verdrievoudigd. Tot en met 1 januari 2004 (het einde van dit jaar) kan men per maand 500 sms'jes per maand gratis versturen (van vast naar vast). Bovendien biedt Belgacom vanaf 1 juli nieuwe toepassingen op dit gebied:

* Raadpleging van de inlichtingendiensten (1207 en 1204) per sms vanaf de vaste lijn

* Bij televoting kan men voortaan deelnemen met short codes.

sms'en vanaf en naar de vaste lijn

Belgacom maakte het recentelijk mogelijk om sms-berichten te sturen van en naar de vaste lijn. De verzending gebeurt met een sms-compatibel toestel, maar de ontvangst is dankzij de text-to-speech technologie mogelijk op alle soorten vaste toestellen. Om de dienst in de text-to-text versie te gebruiken dient de klant zich te laten registreren (gratis) op het nummer 0800-17173 en om technische redenen geabonneerd te zijn op de dienst ?Weergave Oproeper? (2,50 EUR per maand).
Sinds begin dit jaar is het gebruik van ?sms vast naar vast? verdrievoudigd. Om nog meer klanten kennis te laten maken met ?sms van vast naar vast' kan men (tot en met 1 januari 2004) 500 sms-berichten per maand gratis versturen van vaste lijn naar vaste nationale lijn. Het tarief bedraagt normaal 15 eurocent.
De meeste sms-berichten vanaf de vaste lijn worden naar een gsm gestuurd, het gaat hier om 94%.
Het aantal sms verzendingen van gsm's naar vaste lijnen is verdubbeld sinds januari 2003. 90% van die schriftelijke berichten wordt nog omgezet in spraak. De rest komt in tekstvorm aan op een sms-compatibel vast toestel.

Nieuwe diensten met toegevoegde waarde

Sinds maart 2003 kunnen mobiele bellers per sms een telefoonnummer opvragen bij de inlichtingendiensten (1204 en 1207). Maandelijks sturen de inlichtingendiensten zo'n 12.000 nummers naar gsm-gebruikers door.
Vanaf 1 juli wordt het ook mogelijk voor klanten met een vaste lijn om de inlichtingendienst per sms te consulteren. De gebruiker stuurt een bericht in de vorm van ?naam@gemeente' en krijgt een moment later het gevraagde telefoonnummer.

Meer en meer kan men bij televoting zijn mening geven door een sms-bericht te sturen. Belgacom speelt in op deze interactiviteit, bijvoorbeeld in televisieprogramma's. Afhankelijk van het type programma en de omroep kan de kijker deelnemen door een short code te sturen vanaf de vaste lijn naar het telefoonnummer dat door het programma wordt opgegeven. Het programma informeert de kijker over het tarief en de mogelijkheden om deel te nemen.

Voor deze twee nieuwe diensten is een toestel met sms-faciliteit nodig (verschillende modellen verkrijgbaar, vanaf 85 EUR incl. BTW).