Gemeente Heeze-Leende


Het eerste burgerjaarverslag van burgemeester van den Heuvel-Planje

Per 7 maart 2002 is de Gemeentewet gewijzigd. De nieuwe wet schrijft voor dat de burgemeester met ingang van 2003 een zogenaamd burgerjaarverslag maakt.

In dit verslag rapporteert de burgemeester over de manier waarop ze haar taken als bestuurder heeft vervuld.

Op maandag 30 juni heeft burgemeester van den Heuvel-Planje haar eerste burgerjaarverslag aangeboden aan de gemeenteraad. In dit verslag komt vooral aan de orde op wat voor manier en bij welke onderwerpen de burgers in 2002 zijn betrokken bij het gemeentelijk beleid. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de informatieavonden. Maar ook op andere manieren zijn burgers betrokken. De gemeente heeft regelmatig overleg met maatschappelijke organisaties over allerlei onderwerpen. Ook worden projecten uitgevoerd in samenspraak met deze organisatie. In het verslag een aantal voorbeelden, zoals het project De Groene Spinner en Beter een goede buur dan.

Ook de dienstverlening naar de burgers toe wordt steeds belangrijker. Met betrekking tot de kwaliteit van dienstverlening staat het contact met de burger centraal. Op allerlei manieren komen de afdelingen in contact met burgers en de gemeente wil dat dit contact zo goed mogelijk verloopt. Het is de bedoeling om jaarlijks een aantal aspecten van de gemeentelijke dienstverlening te belichten in het burgerjaarverslag.
In het verslag van 2002 is er aandacht voor de veranderingen die zijn doorgevoerd in de ambtelijke organisatie. De afdelingen zijn op een andere manier geclusterd, waardoor servicegerichter en klantvriendelijke gewerkt kan worden. Daarnaast worden er regelmatig onderzoeken uitgevoerd om de kwaliteit van de dienstverlening te meten. Dit jaar een verslag van een aantal van deze onderzoeken. Verder is er aandacht voor de toegankelijkheid van de gemeentelijke informatie middels de website, de digitale nieuwsbrief en de servicetelefoon. Ook het onderwerp veiligheid komt uitbereid aan bod. Zo is er aandacht voor de rampenbestrijding, buurtpreventie en is er een overzicht van de politiecijfers 2000-2002.
Een andere taak van de burgemeester is erop toe te zien dat brieven, bezwaarschriften en klachten op een correcte manier worden afgehandeld. In het burgerjaarverslag een overzicht hiervan. Ten slotte zijn er in 2002 natuurlijk nog meer zaken aan de orde geweest die van invloed zijn geweest op de relatie tussen het gemeentebestuur en burgers. Zo is het sinds kort voor gemeenten verplicht om gedragscodes voor het college en de gemeenteraad op te stellen. Verder onder meer verslag van de gemeenteraadsverkiezingen, koninklijke onderscheidingen die in 2002 zijn uitgedeeld en de carnavalsviering in het gemeentehuis.

U kunt hieronder het verslag downloaden in PDF-formaat. Heeft u liever een word-versie? Klik dan hier. Tevens is het mogelijk een exemplaar aan te vragen via de Servicebalie, tel. 22 41 581.

Te downloaden :

- Burgerjaarverslag.pdf