Nieuws
Proef de zwoele zomer in uw glas
P E R S B E R I C H T
Rotterdam, 1 juli 2003
Proef de zwoele zomer in uw glas!
Met de zachte en zwoele zomeravonden in het vooruitzicht, denken we
alweer aan etentjes met vrienden in de tuin of op het balkon. Wat is
er tenslotte gezelliger dan met zn allen in de buitenlucht genieten
van een heerlijke maaltijd en dito wijnen? Vaak houdt de keuze van
wijn op bij het hoofdgerecht, maar zo een zachte, zoete en fruitige
dessertwijn uit de Roussillon maakt het etentje helemaal af.
De Roussillon: het zonnigste wijngebied van Frankrijk
De wijngaarden van de Roussillon bevinden zich in het zuidelijkste
deel van het Franse vasteland, tegen de oostpunt van de Pyreneeën aan,
in het departement Pyrénées Orientales. Vanwege deze ligging heeft
Roussillon eeuwenlang als doorgangsgebied gediend tussen Frankrijk en
Spanje, maar vanaf de 12e eeuw werd de wijnbouw in deze streek pas
serieus ontwikkeld. Kenmerkend voor de Roussillon is dat het gebied de
meeste zonuren van Frankrijk heeft, namelijk ruim 2500 uur. En dát
proef je in de wijnen!
De specialiteit van de Roussillon: de Vins Doux Naturels
De wijngaarden van de Roussillon produceren naast de bekende rode,
witte en rosé wijnen ook de zogenaamde Vins Doux Naturels (VDN). Deze
wijnen zijn opmerkelijk zoet waardoor ze een zeer uitgesproken smaak
hebben. Wie er voor het eerst een slok van neemt, denkt: is dit nu
wijn of likeur? Toch zijn het wijnen.
Ze zijn zoet, omdat een belangrijk deel van de suiker uit de druiven
bewaard is gebleven. In een vroeg stadium, tijdens het bewerken van de
geplukte druiven, wordt namelijk wat alcohol aan de most toegevoegd.
Hierdoor wordt het gistingsproces nagenoeg gestopt: de gistcellen
raken met alcohol verzadigd, zodat ze hun werk niet meer kunnen doen.
Zo blijft een groot deel van de suiker behouden, die anders verloren
zou gaan. Ook is het hierdoor mogelijk om de wijn, net als port,
langer te bewaren.
Daarnaast zijn ze naturel, omdat geen enkel ander product is
toegevoegd om ze een bepaald aroma mee te geven. Door dit unieke
karakter zijn deze wijnen bijzonder geschikt als begeleiders van
desserts; van een kaasplateau tot een citroenbavarois! De volgende
VDNs zijn verkijgbaar: Maury, Banyuls, Banyuls Grand Cru, Rivesaltes
en Muscat de Rivesaltes.
Onverwachte kwaliteiten van de kok
Wel eens gemerkt dat sommige wijnen het gerecht lekkerder maken? Zelfs
de minder goede keukenprins(es) zorgt met een VDN als dessertwijn voor
een grand dessert. Zo kan een Maury of een Rivesaltes een perfecte
aanvulling zijn op een mooi kaasplateau en gaat een koel glas Muscat
de Rivesaltes uitstekend samen met vruchtendesserts. En, zoals de
echte liefhebber misschien al weet, vormen Banyuls en
chocoladedesserts een geweldig duo! Toch nog twijfels over de mooiste
combinatie? De meeste slijters kunnen een uitstekend advies geven.
Om alvast wat ideeën op te doen:
CITROENTAART
Ingrediënten:
Voor 300 gram korstdeeg
250 gram bloem
125 gram roomboter
1 ei
zout
25 gram suiker
Voor de vulling
2 eieren
120 gram poedersuiker
75 gram roomboter
3 citroenen
Zo maakt u de citroentaart:
v Kneed alle ingrediënten voor het korstdeeg tot een stevige deegbal
v Vet een taartvorm met een doorsnede van 25 cm in met boter
v Rol het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm
v Laat de roomboter smelten in een pannetje
v Vermeng de hele eieren met de suiker
v Voeg de gesmolten boter, het sap van 2 citroenen en de geraspte
schil van een citroen daaraan toe
v Verdeel het mengsel over het deeg
v Verwarm de oven voor op 150°C
v Schuif de taart in de oven
v Bak de taart gedurende 30 minuten op 150°C
¸ Voorbereidingstijd : ca. 20 minuten
Bereidingstijd : ca. 30 minuten
Serveren met een lekker glaasje Muscat de Rivesaltes en u zult een
optimale zomeravond beleven!
Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum
Productschap Wijn