Gemeente Apeldoorn

Terugblik raadsvergadering 26 en 27 juni

Persbericht van de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft op donderdag 26 en vrijdag 27 juni onder meer besluiten genomen over Verkeersontsluiting Apeldoorn-oost, de Detailhandelsvisie, de Kaderstelling Onderwijshuisvesting en wijziging van de APV.

Verkeersontsluiting Apeldoorn-oost
De gemeenteraad heeft de moeilijke koop doorgehakt over de verkeersontsluiting van Apeldoorn-oost. Er is ingestemd met een verdubbeling van de Zutphensestraat (de zogenoemde variant 1). Het besluit valt grotendeels binnen de kaders van het bestemmingsplan. Echter, wijzigingen zijn wel nodig, met name over de kruispunten. In vergelijking met de oorspronkelijke plannen zijn voor de uitvoering extra maatregelen voorgesteld om tegemoet te komen aan de omwonenden. De gemeente gaat met de bewoners om de tafel om hier een precieze invulling aan te geven.

Stemgedrag op dit onderwerp:
Achtentwintig raadsleden stemden vóór het voorstel en negen raadsleden stemden tegen (CDA 7 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 voor, VVD 6 voor, PvdA 6 voor, GroenLinks 2 tegen, Gemeentebelangen 3 tegen, D66 2 tegen, ChristenUnie 2 voor, SGP 2 tegen).

Detailhandelsvisie
De raad heeft in november 2002 zelf kaders voor de detailhandelvisie geformuleerd. Het college heeft gisteren in vervolg hierop ter vaststelling de definitieve detailhandelsvisie aan de raad voorgelegd. Dat het onderwerp de gemoederen bezig houdt blijkt uit het grote aantal moties en amendementen die werden ingediend op dit onderwerp. Opvallende punten van aanpassing zijn dat:

* de raad geen megasuper wenst

* het voor kan komen dat (een deel van) de openbare ruimte aan belanghebbende winkeliers wordt overgedragen
* het college wordt verzocht privaatrechtelijke mogelijkheden te zoeken die het mogelijk maakt bepaalde vormen van detailhandel te voorkomen in de Voorwaarts

* zonder twijfel het buurtwinkelcentrum Kayershof gezien zijn maatschappelijke functie moet worden behouden

De raad heeft na bovenstaande aanpassingen de detailhandelsvisie unaniem vastgesteld.

Kaderstelling Onderwijshuisvesting
De raad heeft unaniem ingestemd met de plannen over onderwijshuisvesting van het college.

Ter aanvulling heeft de raad een amendement aangenomen waarin het college wordt gevraagd:

* onderwijsvernieuwing in 4 jaren in plaats van in 7 jaren na te streven.

* de kosten van renovatie van schoolgebouwen van ouder dan 40 jaar af te wegen tegen de kosten van nieuwbouw, maar wel de beeldbepalende waarde mee te nemen in de overwegingen.
* een onderzoek te verrichten naar mogelijkheden van het samenwerken met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties of andere organisaties voor de huisvesting van scholen.

* een onderzoek te verrichten naar mogelijke kostenbesparing en kwaliteitsverbetering (het zogenaamde DFBM-model waarin ontwerp, bouw, financiering, onderhoud, beheer en exploitatie bij één partij worden samengebracht).

Wijziging APV
De bevoegdheid om te kunnen optreden tegen ordeverstoringen en onveiligheid op straat is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op grond van landelijke wetgeving is het mogelijk een aantal wijzigingen in de APV op te nemen. De wijzigingen gebiedsontzegging, illegale casinos en betaald voetbal zijn unaniem aangenomen. De discussie in de raad ging voornamelijk over de wijziging preventief fouilleren. D66 en GroenLinks brachten de uitspraak van de rechter van deze week in het debat waaruit blijkt dat het wetsvoorstel preventief fouilleren in strijd is met de bedoeling van de wetgever. De belofte van de wethouder om preventief fouilleren te zien als een uitsluitend uiterst middel en terughoudend zal zijn in het gebruikt leidde toch tot een ruime meerderheid op dit onderdeel van de wijziging van de APV.

Stemming op deze 4^e wijziging in de APV:

Zevenentwintig raadsleden stemden vóór het voorstel en zeven raadsleden stemden tegen (CDA 7 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 voor, VVD 6 voor, PvdA 4 voor, GroenLinks 2 tegen, Gemeentebelangen 3 tegen, D66 2 tegen, ChristenUnie 2 voor, SGP 1 voor).

Overige agendapunten
Overige agendapunten, zoals: actieve kaderstelling sociale visie, de bezwaarschriften tegen de voorbereidingsbesluiten Zuidbroek en Zonnehoeve, de kwaliteitsslag openbare ruimte, de financiering stichting kringloopcentrum en warmtenet zijn unaniem aangenomen.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer