Gemeente Best

30-06-2003
VRIJWILLIGE BRANDWEER BEST BEHAALT 1e PLAATS

Gewestelijke Hoofdklasse wedstrijden

Afgelopen zaterdag (28 juni) vonden de hoofdklasse wedstrijden plaats in de gemeente Gemert. Dit is voor de brandweer de koningsklasse, waarbij de zwaarste scenario's denkbaar zijn. De onderwerpen van ruim één uur strijdtoneel: het inzetten op de zwaartepunten, het overleg met andere eenheden en de samenwerking met overige hulpverleningsdiensten.

De brandweer van Gemert had groots uitgepakt. Een brand bij de discotheek "Time-Out" was de aanleiding. De bedrijfsbrandweer vroeg ondersteuning van een extra brandweerwagen. De spelende ploeg kwam dan ter plaatste en werd geconfronteerd met niet alleen brand maar ook een ongeval tussen een vrachtwagen en een personenauto. Twee slachtoffers moesten gered worden. Op het moment dat de klus bijna was geklaard, vond er een explosie plaats in de discotheek. Een gaslek was de oorzaak. Daarna werden twee brandweermensen vermist. De Officier van Dienst moet op dat moment razendsnel reageren, want hij moet alle brandweerlieden aanmanen om het gebouw te verlaten, laten controleren wie vermist is en dan opnieuw inzetten met de opdracht "zoeken en redden van eigen mensen. De impact voor alle brandweerlieden is groot en dus moest er ook nog vervanging geregeld worden voor de brandweerploeg waarvan mensen vermist werden. Na de redding moest uiteraard de brand verder bestreden worden.

Voor de deelnemende brandweerlieden - Officier van Dienst: Rob Terpstra, Bevelvoerder: Gert van Loon,
Pompbediener: Noud van de Ven, Ploegleden: Gerard van Heerebeek, Ad Oppers, Cor Kelders, Cees Leijtens, Henk de Laat en Roland Breuer -was het een zware dag. Door de dikke brandweerpakken, ruim een uur volop inzet onder een brandende zon en het redden van diverse slachtoffers met gebruikmaking van ademlucht, was voor een aantal mensen het maximum. Tijdens de prijsuitreiking kwam de ploeg van de Vrijwillige Brandweer Best als beste uit de bus. Samen met de ploeg van Diessen (2e plaats) hebben zij zich gekwalificeerd voor de landelijke finale op 18 oktober in Sprang-Cappelle. Kortom, een bijzondere prestatie en een goede afsluiting van het voorseizoen. Wordt vervolgd.