Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


MINOCW: Van der Laan geeft cultuurinstellingen weer ruimte


1 juli 2003
nr. 46

VAN DER LAAN GEEFT CULTUURINSTELLINGEN WEER RUIMTE

Meer ruimte voor en meer eigen verantwoordelijkheid van de instellingen, die zonder uitzondering toegang hebben tot de cultuurnotaprocedure, samenwerking met de regio, samen met de brancheverenigingen werken aan professionalisering van de cultuursector, minder regelzucht en bureaucratie, een zorgvuldige procedure en transparante criteria; dat zijn de hoofdlijnen in de uitgangspuntenbrief voor de nieuwe cultuurnotaprocedure die Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur, vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De uitgangspuntenbrief markeert het begin van de nieuwe cultuurnotaprocedure. Van der Laans brief heeft een ander karakter dan de brieven van haar voorgangers. Het elke vier jaar opnieuw formuleren van nieuwe prioriteiten leidt tot inflatie van beleidsprioriteiten en tot strategisch gedrag van instellingen. Van der Laan acht dat weinig effectief. Ze wil instellingen de ruimte geven en niet gedetailleerd voorschrijven wat ze in de komende vier jaar moeten doen. Daarom beperkt haar uitgangspuntenbrief zich tot de procedure, de criteria, de subsidievoorwaarden en de verantwoordingsregels. Belangrijker dan het vertalen van nieuwe beleidsdoelen in nieuwe instructies aan de instellingen vindt Van der Laan het verbreden van cultuurbeleid. Ze wil verbindingen leggen met maatschappelijke ontwikkelingen zoals de toenemende diversiteit van culturen in Nederland en met andere sectoren zoals onderwijs (cultuureducatie), ruimtelijke ordening (kwaliteit leefomgeving, architectuur) en economie (vormgeving). Daarvoor wil ze samenwerking zoeken met andere partijen, ook buiten de gesubsidieerde culturele sector. In het najaar zal ze de Tweede Kamer over deze plannen informeren.

In het Hoofdlijnenakkoord is voor cultuur een bezuinigingstaakstelling opgenomen van 1,2 miljoen euro in 2004 en 19 miljoen vanaf 2005. Voor de invulling van de bezuiniging in 2004 zal Van der Laan bij de begroting voor 2004 voorstellen doen. De bezuinigingen vanaf 2005 worden bij de afweging voor de cultuurnotaperiode 2005 . 2008 betrokken.
Aan de publieke omroep is een efficiency taakstelling opgelegd van 40 miljoen in 2004 oplopend naar 80 miljoen in 2007. De efficiency en effectiviteit van alle organisaties en voorzieningen in het publieke bestel zullen, mede op basis van het onderzoek van McKinsey, worden getoetst op de mogelijkheid om bij te dragen aan de bezuiniging. In november zal Van der Laan de Tweede Kamer informeren over de invulling hiervan (brief inzake mediabegroting 2004).

Het kabinet wil regels en bureaucratie terugdringen. Van der Laan vindt dit ook voor de cultuursector belangrijke uitgangspunten, juist in tijden van bezuinigingen. Van der Laan zal nieuwe en bestaande regels beoordelen op de vraag of er sprake is van onevenredige belasting van de bedrijfsvoering en zal de regels die er zijn, consequent handhaven. In overleg met de andere leden van het Kabinet zal ze erop toezien dat de cultuursector niet onevenredig met regelgeving wordt belast.

Concreet betekent dit:

- een vereenvoudigd aanvraagformulier voor cultuurnotasubsidies;
- nadruk op de integrale uitvoering van het beleidsplan van de instelling met zo min mogelijk bijkomende voorwaarden;
- de verplichting om, naast een vierjaarlijks beleidsplan, jaarlijks een activiteitenplan in te dienen vervalt;

- gedifferentieerd toezicht op de besteding van subsidies, afhankelijk van aard, omvang en bedrijfsmatige staat van dienst van de instelling.

Daarnaast zal de staatssecretaris met de provincies en gemeenten in gesprek gaan over het verminderen van de administratieve last van het Actieplan Cultuurbereik en optimale samenwerking met de regio.

Van der Laan staat achter het doelgroepenbeleid van haar voorgangers, maar niet achter de soms gedetailleerde voorschriften hiervoor. Ze wil inwoners van Nederland met een andere culturele achtergrond, als toeschouwers en als makers, betrekken bij het culturele leven. In de najaarsbrief zal ze hier voorstellen voor doen.

Meer eigen verantwoordelijkheid stelt hogere eisen aan de professionaliteit van instellingen en van de sector als bedrijfstak. Goed beheer en bestuur van en door de instellingen en het toezicht daarop door de instellingen zelf is daarvoor essentieel. Van der Laan wil daarom, samen met de brancheverenigingen, de expertise op dit terrein bevorderen.

Cultuurnotaprocedure en criteria

Instellingen die van landelijke betekenis zijn op het terrein van cultuur en daaraan een duurzame bijdrage leveren kunnen vanaf vandaag subsidie aanvragen voor de periode 2005 - 2008. De aanvragen moeten uiterlijk 30 november 2003 zijn ingediend. Van der Laan vindt vrije toegang tot de cultuurnotaprocedure belangrijk en ziet daarom af van het voornemen van haar voorgangers om een toegangsdrempel in te voeren. Wel moet de aanvraag voldoen aan een aantal formele inrichtingseisen.

Aanvragen die tijdig en volledig worden ingediend worden ter advisering voorgelegd aan de Raad voor Cultuur. De raad beoordeelt de aanvragen vooral op artistieke kwaliteit, zo mogelijk tegen de achtergrond van de in de afgelopen jaren geleverde artistieke prestaties.
Naast het kwaliteitsoordeel moet de raad ook andere overwegingen bij zijn advies betrekken die doorslaggevend kunnen zijn. Nadrukkelijk gaat het hierbij niet om nieuwe cultuurpolitieke criteria maar om vaste waarden in het cultuurbeleid zoals het maatschappelijk bereik, de positie of functie van de instelling in het landelijk bestel en de regionale spreiding van het cultuuraanbod.
De raad brengt in het voorjaar van 2004 advies uit. De staatssecretaris ziet erop toe dat het advies zorgvuldig tot stand is gekomen en deugdelijk is gemotiveerd, zodat de uiteindelijke beslissing op dat advies kan worden gebaseerd. Aanvragers krijgen de gelegenheid om op het advies te reageren.

Het advies van de raad is niet bindend. Van der Laan zal het artistiek inhoudelijke oordeel van de raad vanzelfsprekend respecteren, maar op basis van bestuurlijke, financiële, bedrijfsmatige en beleidsmatige overwegingen kan de staatssecretaris aan het oordeel van de raad een andere conclusie verbinden. Voordat Van der Laan een besluit neemt over de toe te kennen subsidies, zal ze daarover overleg voeren met de andere overheden.

Noot voor de redactie,