FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland




---

Plantenomzet zorgt voor goed halfjaar (01-07-03)

Omzetniveau in de plus

De omzet van FloraHolland is na een halfjaar in de plus en komt daarmee op een gelijk niveau met die van 2002 in dezelfde periode. Vooral kamer- en tuinplanten zorgden voor dit effect. Het totale omzetniveau is tot en met week 26 1,1 miljard euro. Voor heel 2003 verwacht FloraHolland op circa 1 procent omzetgroei uit te komen.

De omzet van snijbloemen is 3 procent lager vergeleken met het eerste halfjaar van vorig jaar. De omzet van planten is echter flink gestegen. Kamerplanten laten een groei van 6 procent zien en tuinplanten stegen 7 procent. Gezamenlijk komen de productgroepen daarmee uit op hetzelfde niveau als in 2002. De omzetdaling over het eerste halfjaar bij snijbloemen is 2,9 procent (2002: +3,4 procent). Bij kamerplanten stijgt de omzet met 6,4 procent (2002: 9,8 procent) en tuinplanten 7,3 procent (2002: -1,4 procent). De omzet die via het Bemiddelingsbureau wordt gerealiseerd groeit harder dan die via de klok wordt behaald. De omzet via het Bemiddelingsbureau van bloemen groeit 6,4, kamerplanten 8,7 en tuinplanten 10,6 procent.

Planten
Vooral de vestigingen ZON, Eelde en Bleiswijk profiteren van omzetontwikkeling bij planten. Eelde heeft daarop ingespeeld door het project 'vroegveilen tuinplanten'. In Bleiswijk zijn, net als in Eelde, de klokken eerder gaan draaien tijdens het tuinplantenseizoen. In ZON is tijdens het tuinplantenseizoen extra geveild op de woensdagen. Vestiging ZON doet het goed in de regio; er is een groei van totaal 2 procent gerealiseerd. Kamer- en tuinplanten hadden daar een groei van respectievelijk 11 en 8 procent.
De groei van de kamerplantenomzet is vooral terug te voeren op de assortimentsverbreding vanuit FloraHolland. Door het multilocatiebeleid van FloraHolland, blijken aanvoerders steeds vaker op meerdere vestigingen aan te voeren. Inmiddels is ruim eenderde van de aanvoerders van FloraHolland actief op twee of meer vestigingen.

Bloemen
Opvallende zaken bij snijbloemen zijn de omzetdaling van chrysanten, namelijk 5 procent. De aanvoer daalde met 3 en de prijs met 2 procent . De Nederlandse roos (grootbloemig) liet een gelijkblijvende omzet zien bij een stijgende aanvoer van 11 en een dalende prijs van 10 procent. De tulpenomzet steeg 9 procent bij een dalende aanvoer van 1 procent. De omschakeling bij Amaryllis van het veilen per kelk naar het veilen per steel geeft een negatief effect van circa 1 procent op de totale aanvoer over het eerste halfjaar.