Gerechtshof Amsterdam

Regels en voorzieningen voor het publiek in hoger beroep Volkert van der G.

Bron: Gerechtshof Amsterdam

Datum actualiteit: 19-06-2003

Gerechtshof Amsterdam
Amsterdam, 19 juni 2003

Persbericht

Regels en voorzieningen voor het publiek in hoger beroep Volkert van der G.

De behandeling van het hoger beroep in de zaak Volkert van der G. vindt plaats op dinsdag 1 juli, donderdag 3 juli (reservedag) en vrijdag 4 juli 2003 in de extra beveiligde zittingzaal aan de Zuidermolenweg 1 te Osdorp.

Tijdens de behandeling en de uitspraak, die naar verwachting op 18 juli 2003 zal plaatsvinden, zullen onderstaande regels en voorzieningen voor het publiek gelden.

Het aantal plaatsen op de publieke tribune van de zittingszaal in Osdorp is zeer beperkt. Degenen die het eerst komen, mogen naar binnen, tot het aantal beschikbare plaatsen is vergeven. Het gebouw aan de Zuidermolenweg gaat voor het publiek om 08.00 uur open en wordt om 09.30 uur gesloten.
In het gebouw is filmen, fotograferen en het maken van geluidsopnamen verboden.
Mobiele telefoons, semafoons. laptops en andere communicatiemiddelen of opname-apparatuur worden niet toegelaten tot het gebouw. Iedereen wordt gedetecteerd en zonodig gefouilleerd bij de ingang. Men dient zich te kunnen identificeren.
De zittingen beginnen om 10.00 uur. De lunchpauze is steeds gepland van 12.30 tot 13.45 uur.
Indien een bezoeker tijdens de zitting het gebouw verlaat, is het niet mogelijk daarin terug te keren, aangezien de vrijgekomen plaats aan de eerstvolgende gegadigde wordt gegeven.
De volgorde van de behandeling van het hoger beroep is (naar verwachting als volgt verdeeld over de zittingsdagen):
1 juli: tenlastelegging door de AG; toelichting op de reden van het hoger beroep door de raadsman of de verdachte; toelichting op de reden van het hoger beroep door de Advocaat-Generaal (Openbaar Ministerie); behandeling van de feiten en de persoon van de verdachte; toelichting van de vorderingen van de benadeelde partijen.

3 juli: reservedag.

4 juli: requisitoir van de AG; pleidooi van de raadsman van de verdachte; antwoord van de raadsman van de benadeelde partijen; repliek van de AG; dupliek van de raadsman van de verdachte; laatste woord van de verdachte.

18 juli: uitspraak.

Geen aanvullende voorzieningen
In tegenstelling tot de behandeling in eerste aanleg zijn er geen aanvullende voorzieningen voor pers of publiek om de behandeling op een andere locatie te volgen. Bij de behandeling in eerste aanleg bleek de belangstelling hiervoor minder groot te zijn dan verwacht. Het gerechtshof houdt rekening met een verminderde belangstelling voor de behandeling in hoger beroep, zeker indien delen van de zittingen worden uitgezonden. De hoge kosten van een straalverbinding en het gebrek aan ruimte en capaciteit binnen het Paleis van Justitie hebben bijgedragen aan het besluit af te zien van aanvullende voorzieningen voor pers en publiek.