AutoRai

27-6-2003

Citroën C3 Pluriel krijgt vier sterren

De Citroën C3 Pluriel behaalt met 4 sterren en een punten-totaal van 31 het beste resultaat in zijn klasse. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde resultaten van de meest recente botsproeven van het Europese instituut EuroNCAP.

Niet alleen inzittenden zijn hiermee gebaat, want ook de veiligheid van voetgangers is bij deze auto goed verzorgd - de C3 Pluriel behaalt hier 2 sterren.

Echt verbazen doet dit resultaat niet, want de C3 Pluriel wordt gebouwd op hetzelfde platform als de Citroën C3 en ook die behaalde vier sterren. Dit verleent de C3 de status van de veiligste auto in de compacte klasse, ofwel van supermini´s zoals die door EuroNCAP worden genoemd. Met dit resultaat is de C3 Pluriel bovendien de veiligste cabriolet.

Zonder dakbogen
Om een goed beeld te krijgen van de veiligheid van de C3 Pluriel in zijn meest kwetsbare verschijning (EuroNCAP spreekt van 'worst case results) werden de dakbogen afgenomen. Desondanks blijkt de torsiestijfheid te zijn behouden en geeft de auto geen krimp bij de strenge botsproeven. De veiligheidskooi voor inzittenden vertoont slechts geringe vervorming bij de frontale proef, hetgeen 13 punten oplevert en een score van 81%. Nog overtuigender is de zijdelingse protectie waarmee de C3 Pluriel 17 punten vergaart, een score van zelfs 94%. Tel daarbij het punt voor het controlelampje en geluidsignaal van de veiligheidsgordel en het beste puntentotaal (31) van zijn klasse is een feit. Compacte autos scoren doorgaans minder goed bij de voetgangerstest, maar ook hier overtuigt de Citroën C3 Pluriel met een positief resultaat, waarbij EuroNCAP vooral de grote voorruit prijst.

Veiligheid kreeg prioriteit
Citroën heeft bij de ontwikkeling van de C3 Pluriel veel aandacht besteed aan de veiligheid. Deze veelzijdige auto diende in al haar configuraties aan hoge veiligheidseisen te voldoen. Verstevigingen van carrosserie en chassis en het gebruik van hoge staalkwaliteit zorgen ervoor dat deformatie wordt beperkt en botsenergie goed wordt verwerkt. Vier airbags, pyrotechnische gordelspanners vóór, ISOFIX-bevestigingspunten en een in de hoofdsteunen achter geïntegreerde rolbeugel vormen de basis van de passieve veiligheidsvoorzieningen die de C3 Pluriel het goede resultaat bezorgen. Ook aan actieve veiligheidseisen is geen gebrek, elke Citroën C3 Pluriel heeft snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging, ABS met elektronische remkrachtverdeling, remassistent én automatisch inschakelende alarmlichten.