KNMG


Handreiking Staatssecretaris Ross biedt perspectief voor SCEN

Vanmorgen, 24 juni 2003, heeft staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS de Tweede Kamer toelichting gegeven op haar schriftelijke beantwoording van eerder gestelde kamervragen over financiering van het project Steun en Consultatie bij Euthanasie (SCEN) in Nederland.

Handreiking staatssecretaris Ross
Het Ministerie gaat op dit moment niet over tot betaling van de door de KNMG al vanaf begin 2002 gegeven vergoeding van 317 per consultatie. De Staatssecretaris gaf aan dat zij bereid is om al het mogelijke te doen om tot een oplossing te komen. Dat deed zij mede nadat vooral vandaag van de zijde van Christen Unie (de heer Rouvoet); D66 (de heer Bakker) en GroenLinks (mevrouw Tonkens) hierop was aangedrongen vanuit de Vaste Kamer Commissie Volksgezondheid.

Besluit stopzetten SCEN opgeschort naar 1 juli

Doel SCEN-project Verbeteren en bewaken van de kwaliteit van het handelen van artsen voorafgaande aan de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding.

SCEN-artsen zijn beschikbaar om de wettelijke verplichte onafhankelijke consultatie uit te voeren. Tevens geven zij steun en advies aan collegae die met vragen van patiënten rond euthanasie worden geconfronteerd.

SCEN-artsen zijn deskundig op het terrein van de palliatieve zorg of kunnen gericht verwijzen, maar verlenen in beginsel geen specifieke palliatieve consulten.

SCEN-artsen werken op basis van vrijwilligheid en ontvangen een vergoeding. Sinds mei 2002 is er een netwerk van 500 SCEN-artsen; voeren zij zo'n 2.400 consultaties per jaar uit en zijn zij beschikbaar voor alle 8.000 huisartsen in Nederland.

De SCEN-arts moet gemiddeld per jaar zes weken bereikbaar en beschikbaar zijn voor oproepen van collega's. De SCEN-arts dient in de avonduren of weekenden geen andere activiteiten plannen. Het is onvoorspelbaar of, wanneer en hoe vaak een SCEN-arts wordt gevraagd een consultatie uit te voeren dan wel telefonisch advies te geven. De werkzaamheden worden vooral in de avonden en weekenden uitgevoerd en doen dit naast hun drukke praktijk. www.scen.nl

Zojuist heeft het KNMG federatiebestuur besloten het voorgenomen besluit over stopzetten van SCEN aan te houden tot de bestuursvergadering op dinsdag 1 juli. Het grote belang voor artsen en patiënten van zorgvuldige besluitvorming rondom levenseinde bij patiënten is zwaarwegend in dit besluit. De KNMG vindt het een hoopgevend gebaar van de Staatssecretaris en is daarom bereid tot het uiterste te gaan om tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen.

Communicatie rond tarieven consultatie
Begin 2002 is het tarief van 317 vastgesteld op basis van gebruikelijke CTG-tarieven in een werkgroep waarin ook het Ministerie van VWS was vertegenwoordigd. De KNMG heeft een aangepaste begroting ingediend in januari 2002 bij het Ministerie op basis van dit verhoogde tarief. Voor december 2002 heeft de KNMG geen signaal of schriftelijk bericht van het Ministerie ontvangen waaruit de KNMG kon opmaken dat het Ministerie een probleem had met de vergoeding van 317. Pas een jaar nadat deze verhoogde vergoeding al werd gehanteerd schreef VWS eind december 2002 een brief aan de KNMG waaruit bleek dat VWS niet akkoord ging met dit verhoogde tarief.

Met terugwerkende kracht reduceren tarief van 317 naar 170 Gisteren heeft de Staatssecretaris bij de Tweede Kamer aangegeven de vergoeding van 317 ook met terugwerkende kracht, dus vanaf januari 2002, te willen terugdraaien naar 170. Dit betekent dat de KNMG op dit moment het risico loopt op een schadepost van ruim 465.000. Dit kan de KNMG niet voor haar rekening nemen. De KNMG wordt immers gefinancierd uit contributies van de ruim 32.500 lid-artsen van de zes federatiepartners.

Uitstel besluit geeft 'lucht' voor nieuw overleg De Staatssecretaris geeft aan dat de KNMG moet wachten tot het tarief is uitonderhandeld en vastgesteld binnen het CTG. KNMG verwacht dat deze procedure op zijn vroegst medio september 2003 wordt afgerond. De KNMG is zelf geen partij aan de onderhandelingstafel bij CTG. Wel zijn dat de Orde van Medisch Specialisten, de LHV en Zorgverzekeraars Nederland.
De KNMG heeft besloten om het besluit tot stoppen met SCEN uit te stellen tot dinsdag 1 juli. Hierdoor ontstaat enerzijds de mogelijkheid om nog opnieuw overleg te hebben met de Staatssecretaris en te zoeken naar mogelijke oplossingen, en anderzijds om het voltallige Federatiebestuur van de KNMG op 1 juli aanstaande tot een definitief besluit te kunnen laten komen.

600 steunbetuigingen aan SCEN
In de afgelopen dagen heeft de KNMG ruim 600 steunbetuigingen van artsen ontvangen die het KNMG standpunt onderschrijven. De KNMG betreurt het bijzonder dat het zo loopt en hoopt alsnog tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen. Dit juist ook omdat artsen in het belang van patiënten werken aan een zo zorgvuldig mogelijk traject rondom euthanasie en daarvoor een reële vergoeding moeten krijgen.