TNO
TNO Pharma Nieuws
---
Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie?
Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie? Bij TNO
Voeding in Zeist wordt onderzoek gedaan naar coeliakie en in dit kader
wordt in samenwerking met verschillende onderzoeksgroepen in Nederland
gezocht naar een mogelijke 'trigger' voor het oproepen van de
coeliakie-symptomen. In een publicatie van 21 juni 2003 van TNO
Voeding en het IRAS (Universiteit Utrecht, Utrecht) in The Lancet1
wordt een mogelijke rol van de pathogene gist Candida albicans bij het
ontstaan van coeliakie voorgesteld. Deze gist komt bij een groot
aantal mensen voor op de huid en in de darm. Candida albicans bevat
een eiwit dat grote gelijkenis vertoont met de componenten in gluten
die toxisch zijn voor coeliakiepatiënten (namelijk de gliadinen).
Verder is de gist in staat om eiwitten van het lichaam van de
coeliakiepatiënt aan zich te binden waardoor de lichaamseiwitten
onderdeel van de gist worden. Als de darm wordt beschadigd en het
immuunsysteem het lichaamseiwit gebonden aan Candida albicans 'ziet',
kan als reactie hierop een immunreactie worden oproepen. Het gevolg
van deze reactie is het ontstaan van een glutenintolerantie en een
immuunreactie tegen lichaamseigen eiwitten. Op termijn kan dit
onderzoek wellicht helpen het ontstaan van de coeliakie-symptomen bij
mensen met een erfelijke aanleg hiervoor te voorkomen.
Coeliakie-patiënten krijgen door het eten van gluten - eiwitten in
granen als tarwe, rogge, haver en gerst- ernstige problemen in de
dunne darm. De ziekte kan zowel in de jeugd als op latere leeftijd aan
het licht komen. Door een autoimmuunreactie raakt het slijmvlies van
de darmwand beschadigd. Mensen met coeliakie hebben vaak last van
buikklachten na het eten van graanproducten zoals brood of pasta.
Daarnaast worden door deze beschadiging vitaminen en mineralen uit de
voeding minder goed opgenomen. Dit kan aandoeningen als bloedarmoede
en osteoporose (botontkalking) tot gevolg hebben; bij kinderen kan de
groei sterk achterblijven. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat
coeliakiepatiënten een hogere kans op een aantal typen kanker hebben.
Coeliakie komt waarschijnlijk bij 1 op de 100 tot 300 mensen voor. Bij
vele mensen is de diagnose echter niet gesteld. Een strikt glutenvrij
dieet is momenteel de enige remedie voor deze patiënten. Het is bekend
dat coeliakiepatiënten een bepaalde erfelijke aanleg hebben. Het is
echter niet duidelijk waarom de ziekte zich niet bij alle mensen met
deze erfelijke aanleg openbaart en men soms tientallen jaren zonder
coeliakie-symptomen kan leven. Er is waarschijnlijk een extra
'trigger' nodig om deze symptomen op te roepen. Mogelijk is de gist
Candida albicans deze 'trigger'. Referentie: Is Candida albicans a
trigger in the onset of coeliac disease? WF Nieuwenhuizen, RHH.
Pieters, LMJ. Knippels, MCJF. Jansen, SJ Koppelman, The Lancet, 21
juni 2003. Contactpersoon: TNO Voeding, Astrit Verstijnen Telefoonnr.
030-6944905 (2003-06-23)
For more information, please contact:
Ms C.A. Geitenbeek
Communicatie
T: +31 30 694 49 08
F: +31 30 696 25 13
Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie?