TNO


TNO Pharma Nieuws



---

Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie?

Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie? Bij TNO Voeding in Zeist wordt onderzoek gedaan naar coeliakie en in dit kader wordt in samenwerking met verschillende onderzoeksgroepen in Nederland gezocht naar een mogelijke 'trigger' voor het oproepen van de coeliakie-symptomen. In een publicatie van 21 juni 2003 van TNO Voeding en het IRAS (Universiteit Utrecht, Utrecht) in The Lancet1 wordt een mogelijke rol van de pathogene gist Candida albicans bij het ontstaan van coeliakie voorgesteld. Deze gist komt bij een groot aantal mensen voor op de huid en in de darm. Candida albicans bevat een eiwit dat grote gelijkenis vertoont met de componenten in gluten die toxisch zijn voor coeliakiepatiënten (namelijk de gliadinen). Verder is de gist in staat om eiwitten van het lichaam van de coeliakiepatiënt aan zich te binden waardoor de lichaamseiwitten onderdeel van de gist worden. Als de darm wordt beschadigd en het immuunsysteem het lichaamseiwit gebonden aan Candida albicans 'ziet', kan als reactie hierop een immunreactie worden oproepen. Het gevolg van deze reactie is het ontstaan van een glutenintolerantie en een immuunreactie tegen lichaamseigen eiwitten. Op termijn kan dit onderzoek wellicht helpen het ontstaan van de coeliakie-symptomen bij mensen met een erfelijke aanleg hiervoor te voorkomen. Coeliakie-patiënten krijgen door het eten van gluten - eiwitten in granen als tarwe, rogge, haver en gerst- ernstige problemen in de dunne darm. De ziekte kan zowel in de jeugd als op latere leeftijd aan het licht komen. Door een autoimmuunreactie raakt het slijmvlies van de darmwand beschadigd. Mensen met coeliakie hebben vaak last van buikklachten na het eten van graanproducten zoals brood of pasta. Daarnaast worden door deze beschadiging vitaminen en mineralen uit de voeding minder goed opgenomen. Dit kan aandoeningen als bloedarmoede en osteoporose (botontkalking) tot gevolg hebben; bij kinderen kan de groei sterk achterblijven. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat coeliakiepatiënten een hogere kans op een aantal typen kanker hebben. Coeliakie komt waarschijnlijk bij 1 op de 100 tot 300 mensen voor. Bij vele mensen is de diagnose echter niet gesteld. Een strikt glutenvrij dieet is momenteel de enige remedie voor deze patiënten. Het is bekend dat coeliakiepatiënten een bepaalde erfelijke aanleg hebben. Het is echter niet duidelijk waarom de ziekte zich niet bij alle mensen met deze erfelijke aanleg openbaart en men soms tientallen jaren zonder coeliakie-symptomen kan leven. Er is waarschijnlijk een extra 'trigger' nodig om deze symptomen op te roepen. Mogelijk is de gist Candida albicans deze 'trigger'. Referentie: Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease? WF Nieuwenhuizen, RHH. Pieters, LMJ. Knippels, MCJF. Jansen, SJ Koppelman, The Lancet, 21 juni 2003. Contactpersoon: TNO Voeding, Astrit Verstijnen Telefoonnr. 030-6944905 (2003-06-23)


For more information, please contact:
Ms C.A. Geitenbeek
Communicatie
T: +31 30 694 49 08
F: +31 30 696 25 13


Is Candida albicans betrokken bij het ontstaan van coeliakie?