23 juni 2003

Jaarverslag Rijksrecherche 2002
Aandacht voor grote onderzoeken, celdoden en schietincidenten

De Rijksrecherche - de opsporingsdienst die waakt over de integriteit van de overheid - heeft in 2002 veertig procent van de onderzoekstijd besteed aan vier grote onderzoeken, waaronder het corruptieonderzoek naar aanleiding van de bouwfraude. Door een scherpere selectie van de zaken op grond van de nieuwe taakaanwijzing is het aantal onderzoeken dat is ingenomen in 2002 teruggegaan naar 97 (116 in 2001).

Snellere doorlooptijden

De doorlooptijden zijn vorig jaar teruggelopen naar gemiddeld 121 dagen (151 dagen in 2001). De ongeveer 70 rijksrechercheurs hebben 55% van de tijd besteed aan onderzoek op het gebied van corruptie en fraude (49 onderzoeken). In 2002 is er een opvallende stijging geweest van het aantal celdoden onderzoeken in politiecellen van 9 in 2001 naar 19 vorig jaar.

Schietincidenten

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam, wat is opgenomen in het jaarverslag van de Rijksrecherche, blijkt dat in 2001 en 2002 de Rijksrecherche betrokken is geweest bij 32 voorvallen van vermeend of mogelijk politieel geweldgebruik, waaronder 22 schietincidenten waarvan 20 met letsel door één of meer politiekogels. Verder stelt het onderzoek van het centrum voor politiewetenschappen dat er gemiddeld in de afgelopen 25 jaar 3 doden en 13 gewonden per jaar zijn gevallen door politiekogels. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat het belangrijk is dat een onafhankelijke instantie onderzoek doet naar dit soort incidenten.

Inzetcriteria

'Als de Rijksrecherche onderzoek doet moet er wel wat aan de hand zijn', aldus Dick Pijl de directeur van de Rijksrecherche. In februari 2002 zijn er nieuwe inzetcriteria voor de Rijksrecherche gaan gelden. De Coördinatie Commissie Rijksrecherche bepaalt aan de hand van een aantal voorvragen of aan de inzetcriteria is voldaan. Hierbij gaat het om vragen als: gaat het om een ambtenaar, een strafbaar feit dat met integriteit te maken heeft en kan geen andere instantie de zaak met voldoende afstand onderzoeken? Nieuw is de inzet bij buitenlandse corruptiebestrijding. Als een Nederlander een buitenlandse ambtenaar omkoopt, wordt dit in beginsel door de Rijksrecherche onderzocht. Overigens deden er nog geen zaken in deze sfeer zich voor.