NOC*NSF


Medaillebonusplan NOC*NSF

Voor het eerst in de geschiedenis zullen Nederlandse Paralympische sporters volgend jaar in Athene financieel worden beloond voor het behalen van een medaille. Daarmee is een belangrijke stap voorwaarts gezet in de waardering van de Paralympische sport.

Individuele Paralympische sporters die in Athene goud halen, zullen een medaillebonus ontvangen van 5.000 euro. Voor zilver is 3.500 euro gereserveerd, voor brons 2.000 euro. Voor teamsporters wordt een verdeelsleutel gehanteerd die onder meer afhankelijk is van het aantal teamleden.

De Nederlandse rolstoeltennister Esther Vergeer, in Sydney goed voor goud in het enkel- en dubbelspel, is tevreden over deze vorm van erkenning. 'Ik denk dat hiermee een goede start is gemaakt. Het zijn niet dezelfde bedragen als voor de Olympische sporters, maar de meeste Paralympische atleten zijn er vast blij mee.'

Vergeer zou - als het systeem drie jaar geleden al had bestaan- aan Sydney een medaillebonus van 8.700 euro hebben overgehouden. Een mooi bedrag vindt ze. 'Ik hoop echter dat geen enkele topsporter in Nederland het voor het geld doet. Het is mooi meegenomen, maar het gaat uiteindelijk om de eer en waardering die we krijgen, daar zijn valide en minder-valide atleten het allemaal over eens.'

Het medaillebonusplan van NOC*NSF wordt gefinancierd door de negen Partners in Sport, de sponsoren van het Nederlands Olympisch en Paralympisch Team. De Paralympische Spelen vinden plaats in Athene van 17 - 29 september 2004. Het Paralympisch Team de Mission streeft naar hetzelfde aantal medailles in Athene als in Sydney, drie jaar geleden. Daar haalde het Paralympisch team de 14e plaats in het medailleklassement, met 12 gouden, 9 zilveren en 9 bronzen medailles.

(20 juni 2003)