Ingezonden persbericht


Specifieke preventie als antwoord op stijging hiv- en soa-cijfers

Homo's in de kroeg op soa onderzocht

De nieuwe cijfers van het RIVM en de GG&GD Amsterdam bevestigen dat de stijging van hiv en soa onder homo-en biseksuele mannen net als voorgaande jaren doorgaant. De Schorerstichting gaat deze ernstige situatie met nieuwe initiatieven het hoofd bieden De recente stijgingen maken duidelijk dat uitbreiding van de capaciteit van soa-poli's en hiv test-plaatsen op korte termijn noodzakelijk is. De overheid moet de gezondheidsinstellingen financieel in de gelegenheid stellen hun capaciteit uit te breiden. In de preventie zijn vernieuwingen noodzakelijk. De Schorerstichting gaat in nauwe samenwerking met gezondheidsinstellingen een aantal nieuwe initiatieven ontwikkelen om deze zorgelijke situatie het hoofd te bieden.

Preventie wordt meer toegespitst op homomannen die hogere risico's op soa en hiv lopen. Daarvoor is belangrijk dat op soa-poli's en hiv test-plaatsen relevante gegevens worden verkregen verzameld over de mannen die aldaar komen en bij wiemet een soa of hiv worden gediagnosticeerd. Deze gegevens maken het mogelijk om homo- en biseksuele mannen met hoger risico op te sporen en met gerichte acties te bereiken. Gerichte acties op homo -ontmoetingsplaatsen: op plekken waar homo en biseksuele mannen elkaar ontmoeten, zoals bars, sauna's en banen. Op deze locaties, worden zij mannen benaderd met de mogelijkheid zich te laten testen op soa. Ook werden Mmet succes werden de afgelopen maanden in Amsterdam homomannen in kroegen, sauna's en op feesten gevaccineerd tegen hepatitis B. De Schorerstichting stimuleert dat ook elders deze en vergelijkbare activiteiten worden opgezet. De preventie-activiteiten voor homoseksuele en biseksuele mannen worden meer gefocust op seropositieve mannen, op mannen die hun serostatus niet kennen, op mannen met een hoger risico op soa en op mannen die onbeschermde seks zoeken. De hiv-sneltest moet op grotere schaal worden aangeboden, de partneropsporing moet worden geĂŻntensiveerd en de mogelijkheden voor soa-tests op locatie moeten worden uitgebreid. De recente stijgingen maken voorts duidelijk dat uitbreiding van de te geringe capaciteit van soa-poli's en hiv test-plaatsen op korte termijn noodzakelijk is.

Overigens is het een bekend feit dat drie op de vier homomannen altijd veilig vrijten. Veilig voor hiv, wel te verstaan, want ook met een condoom is het nog steeds mogelijk een soa op te lopen. Preventie-activiteiten voor alle homo- en biseksuele mannen zijn dus blijvend van groot belang.

Meer informatie:

Bouko Bakker, consultant Schorerstichting, telefoon 06 - 51 62 08 83

e-mail: b.bakker@schorernet.nl

of Wim Zuilhof, consultant Schorerstichting, telefoon 06 - 28 24 93 47

e-mail:w.zuilhof@schorernet.nl

De Schorerstichting is het landelijk kenniscentrum voor lesbsich- en homospecifieke gezondheidszorg


---- --