Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

17-06-2003
Lauwerscollege en Singelland krijgen 'kauwgompaal'

Leerlingen Lauwerscollege en Singelland investeren in beter milieu met 'kauwgompaal'

Op vrijdag 20 juni aanstaande om 10.00 uur zal Wethouder Veenstra de eerste 'kauwgompaal' feestelijk in gebruik nemen op het Lauwerscollege in Surhuisterveen (Langelaan 4). De kauwgompaal is het winnende en 'meest milieuvriendelijke' idee van Vmbo-leerlingen van het Singelland en Lauwerscollege. De leerlingen deden vorig jaar mee aan de 'Wegwijsdag', een jaarlijks terugkerend project dat wordt georganiseerd door de gemeente Achtkarspelen en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

De kauwgompaal moet voorkomen dat leerlingen hun gebruikte kauwgom op het schoolplein gooien of onder tafels en stoelen plakken. Voor de uitvoering van het idee heeft de gemeente Achtkarspelen een bedrag beschikbaar gesteld van 1.250,-. Dit bedrag is besteed aan het ontwerp en de realisatie van de kauwgompaal, een 'kauwgomverbodsbord' en affiches.

Zelf aan de slag
De leerlingen zijn zelf met de uitwerking van hun winnende idee aan de slag gegaan, ten eerste door een projectgroep te vormen. De leerlingen van het Singelland (Tineke Eerelman, Jannie Bouma, Jopie Pijnacker, Lutske de Meer) hebben het ontwerp van affiches voor hun rekening genomen en de leerlingen van het Lauwerscollege (Klasaukje de Bruin, Nadia Nicolai) het ontwerp van het kauwgomverbodsbord die op beide scholen komen te hangen. De gemeente Achtkarspelen bood de helpende hand bij de levering van drie kauwgompalen (Singelland, Lauwerscollege vestiging Surhuisterveen en Buitenpost) om de leerlingen - die middenin hun examenperiode zaten - enigszins te ontlasten.

Wegwijsdag
Met de Wegwijsdag proberen gemeenten en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de jeugd meer bij politiek te betrekken door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan. Ieder jaar is er een bepaald thema aan de dag gekoppeld waarmee de leerlingen zelf aan de slag gaan, dat wil zeggen gesprekken voeren met beleidsmedewerkers en wethouders, een voorstel schrijven, vergaderen, enzovoort. Aan het einde van de dag wordt er tijdens een echte raadsvergadering gestemd over het beste voorstel.