Novem

19-06-2003

Informatiepunt Maatschappelijk Verantwoord Consumeren

Maatschappelijk Verantwoord Consumeren in het programma `Met preventie naar duurzaam ondernemen'

Uit: Nieuwsbrief juni 2003

Maatschappelijk Verantwoord Consumeren

Het informatiepunt Maatschappelijk Verantwoord Consumeren is te vinden op de website van het programma `Met preventie naar duurzaam ondernemen. U vindt er onder de noemer `hulpmiddelen' een aantal checklisten voor het opzetten van projecten, onder de knop `projecten' vindt u praktijkvoorbeelden, onder de knop `onderzoek' staan er onderzoeken naar consumentengedrag en met de knop `links' kunt u naar andere sites over maatschappelijk verantwoord consumeren. We blijven het informatiepunt aanvullen met nieuwe producten. Het loont dus de moeite om regelmatig even te kijken. Vier nieuwe onderdelen van het informatiepunt zijn in ontwikkeling. Dit zijn:


1. Website `Consumptie in Beeld'


Over een paar weken lanceren we een nieuw onderdeel van het informatiepunt, de website `Consumptie in Beeld'. Op deze site vindt u informatie over de milieudruk van consumptie, en tips voor projecten die u zelf kunt opzetten om de milieudruk van consumptie te verminderen.

De gegevens over de milieudruk van consumptie zijn afkomstig van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Milieu Centraal heeft meegewerkt aan de tips voor projecten, hierdoor stemt de informatie overeen met hetgeen Milieu Centraal vertelt aan consumenten.

Op dit moment zijn de adviesbureaus CREM en Tinker druk bezig met de afronding van de site. Een klankbordgroep van medewerkers van gemeenten en provincies heeft kritisch meegekeken met het ontwerp en de teksten. Tijdens de hierboven genoemde netwerkbijeenkomst van 10 april hebben de deelnemers nog een aantal tips voor deze website meegegeven. Zoals nieuwe bouwstenen voor projecten, en een gewijzigde opzet van de pagina's met bouwstenen. Deze tips worden momenteel verwerkt.

Met deze site presenteren we u een waardevolle bron van informatie, die u kunt gebruiken voor de onderbouwing en uitvoering van uw eigen projecten. Zodra de site in de lucht is krijgt u van ons een mailbericht.


2. Project `Burger en Milieu'


In het eerste deel van de netwerkbijeenkomst op 10 april heeft Kees LeBlansch van adviesbureau QA+ een presentatie gegeven van het project `Burger en Milieu'. Dit is een project van het ministerie VROM, met als doel dat er bij het maken van milieubeleid meer aangesloten wordt bij wat burgers beweegt. Dit project is in eerste instantie gericht op het Rijksbeleid, maar het ministerie wil dezelfde boodschap ook overbrengen naar lokale en regionale overheden.

In de afgelopen maanden is er een werkgroep van medewerkers van gemeenten en provincies samen met het ministerie VROM en Novem aan de slag geweest met dit project. Adviesbureau QA+ heeft in overleg met de werkgroep een aandachtspuntenlijst gemaakt, waarmee regionale en lokale overheden projecten kunnen opzetten die beter aansluiten bij wat burgers beweegt. Deze aandachtspuntenlijst is besproken tijden de netwerkbijeenkomst op 10 april.

Het belangrijkste commentaar van de deelnemers was dat de aandachtspunten te abstrakt geformuleerd zijn, waardoor ze moeilijk toepasbaar zijn voor beleidsmakers bij regionale en lokale overheden. Naar aanleiding hiervan hebben we besloten onderdelen van de aandachtspuntenlijst te concretiseren en terug te laten komen in een wat breder opgezet project `Hulpmiddelen voor het opzetten van projecten'.


3. Hulpmiddelen voor het opzetten van projecten

Tijdens het hierboven genoemde project `Burger en Milieu' hebben we een inventarisatie gemaakt van checklisten en dergelijke die nu beschikbaar zijn en gebruikt worden door overheden voor het opzetten en uitvoeren van projecten. Uit de inventarisatie bleek dat er weinig van dit soort hulpmiddelen gebruikt worden door overheden, terwijl er wel behoefte is aan concrete, snel en makkelijk toepasbare hulpmiddelen. Uit andere activiteiten van het programma `Met preventie naar duurzaam ondernemen' blijkt dat dit niet alleen geldt voor het specifieke onderdeel maatschappelijk verantwoord consumeren, maar voor duurzaam ondernemen cq. maatschappelijk verantwoord ondernemen in zijn geheel.

Met het project `Hulpmiddelen voor het opzetten van projecten', willen we medewerkers van regionale en lokale overheden hulpmiddelen aanreiken voor het professioneel opzetten van projecten. Hiervoor gaan we gebruik maken van de kennis, checklisten, scans en dergelijke die reeds ontwikkeld zijn binnen het programma `Met preventie naar duurzaam ondernemen' en binnen andere overheidsprogramma's. Via het informatiepunt gaan we deze kennis toegankelijk maken.


4. Samenwerking met `Leren voor Duurzaamheid'

Het programma `Leren voor Duurzaamheid' is een programma van een aantal ministeries om duurzame ontwikkeling te stimuleren. Het is de opvolger van de vroegere programma's voor Natuur en Milieu Educatie. Doordat het programma sinds een aantal jaren niet meer exclusief op educatie gericht is, zijn er raakvlakken met de werkzaamheden van het informatiepunt Maatschappelijk Verantwoord Consumeren ontstaan.

Sinds het begin van dit jaar werken we op een aantal punten met elkaar samen. De sites van beide programma's linken door naar elkaar, en binnenkort zijn de projecten van `Leren voor Duurzaamheid' op het gebied van maatschappelijk verantwoord consumeren ook te vinden op de site van het informatiepunt.

Het programma `Leren voor Duurzaamheid' gaat begin volgend jaar een nieuwe fase in, en dan bekijken we hoe we de samenwerking voort gaan zetten.