Gemeente Bodegraven

Gemeenteraad overweegt invoering diftar

In de vergadering van oktober besluit de gemeenteraad of zij sterker in gaat zetten op afvalpreventie. De gemeenteraad overweegt hiertoe invoering van een systeem waarbij de vervuiler betaalt. Dat wil zeggen dat inwoners in de toekomst mogelijk gaan betalen voor de hoeveelheid huishuidelijk afval die zij door de reinigingsdienst laten ophalen.

Het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft landelijk normen opgelegd om de hoeveelheid afval in Nederland te beperken. Om aan deze normen te voldoen, moet de afvalscheiding in Bodegraven worden verbeterd. Invoering van diftar is een middel om deze doelstelling te realiseren.

Ter voorbereiding van het besluit over invoering van tariefsdifferentiatie organiseerde de gemeente Bodegraven op 15 mei 2003 een symposium voor bestuurders, ambtenaren en leden van de milieuraad van de gemeente Bodegraven. Vertegenwoordigers van de gemeente Reeuwijk en afvalinzamelingsbedrijf Cyclus waren eveneens aanwezig. Tariefsdifferentiatie in afvalinzameling, ook wel diftar genoemd, is gebaseerd op het principe De vervuiler betaalt. Het doel van de invoering van tariefsdifferentiatie is de vermindering van het huishoudelijk afval en verbetering van de afvalscheiding.

Op het symposium heeft het Overijsselse bedrijf Rova haar kennis over en ervaringen met diftar gepresenteerd. Eén van de conclusies die op het symposium getrokken werd is dat de invoering van diftar een wezenlijke bijdrage levert aan afvalbeperking. Het is daarbij wel belangrijk dat de invoering van diftar in overleg met de betrokken inwoners en zorgvuldig voorbereid plaatsvindt, omdat naast succes-ervaringen ook minder positieve ervaringen genoemd werden. De invoering van tariefdifferentiatie geeft milieubewustgedrag een nieuwe impuls. Ook levert invoering van tariefsdifferentiatie kostenbesparingen op. Uit de discussie kwam naar voren dat de gemeente het belangrijk vindt dat de inwoners na invoering van diftar gemiddeld hetzelfde bedrag als momenteel aan afvalstoffenheffing blijven betalen.
In de komende maanden zal de gemeenteraad zich verder verdiepen in de mogelijkheden voor tariefsdifferentiatie in Bodegraven, onder meer door het bezoeken van plaatsen waar diftar succesvol en minder succesvol is ingevoerd. De gemeente zal haar inwoners uitvoering op de hoogte houden van de besluitvorming rond tariefsdifferentiatie in Bodegraven.