Gemeente Amsterdam

Grote meerderheid Amsterdammers steunt wapencontroles

20 juni 2003 - Mirjam Otten

Driekwart jaar na de invoering van preventief fouilleren in delen van de binnenstad en in Zuidoost bestaat nog steeds grote steun voor wapencontroles door de politie. Meer dan tachtig procent van de Amsterdammers vindt zelfs dat de politie in de hele stad preventief moet kunnen fouilleren.

Uitbreiding van de wapencontroles draagt naar de mening van tweederde van de respondenten bij aan het veiliger maken van de stad. Dat blijkt uit de Omnibusenquête van het Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek O+S van april jl.

De bekendheid van de wapencontroles is groot. Tachtig procent van de Amsterdammers is op de hoogte van de wapencontroles, die sinds november 2002 in twee veiligheidsgebieden van de stad worden uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt verder dat nog steeds 87% van de respondenten voorstander van wapencontroles is, 9% er neutraal tegenover staat en 4% tegenstander is. Bij eerder onderzoek van O+S in oktober 2002, dat voor aanvang van de controles werd uitgevoerd, was ruim negentig procent van de Amsterdammers voorstander van wapencontroles in de Amsterdamse binnenstad en in Zuidoost.

Evenals in oktober 2002 blijkt ook nu dat de meeste Amsterdammers geen bezwaar hebben om zelf gefouilleerd te worden. Hierbij hecht men wel veel waarde aan een correcte en vriendelijke behandeling door agenten en een goede uitleg waarom de wapencontroles plaatsvinden. In een evaluatie over de gang van zaken rond de wapencontroles concludeerde het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) onlangs dat de acties in Amsterdam goed worden voorbereid en zorgvuldig worden uitgevoerd.

In het onderzoek is ook gevraagd of de politie zich bij het fouilleren moet richten op risicogroepen. In vergelijking met oktober 2002 is het aantal respondenten dat voorstander is van wapencontroles onder bepaalde risicogroepen iets toegenomen, van 18 naar 21%. Een meerderheid van de respondenten is echter nog steeds van mening dat iedereen die zich op het moment van de controle in een bepaald gebied bevindt, moet worden gecontroleerd.

Op donderdag 26 juni behandelt de Raadscommissie Algemene Zaken het voorstel van het college van B&W om de fouilleeracties in het centrum van de stad en in Zuidoost voort te zetten.

O+S deed in april ook onderzoek naar de behoefte van Amsterdammers aan informatie over veiligheid in het algemeen en over specifieke veiligheidsthemas. Ruim de helft van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan algemene informatie over de wijze waarop gemeente, politie en openbaar ministerie onveiligheid(sgevoelens) aanpakken. Gevraagd naar de behoefte aan informatie over specifieke themas (waaronder aanpak agressie in het openbaar vervoer, jeugdcriminaliteit, uitgaan etc.) blijkt deze behoefte veel groter (69 tot 88%).
Respondenten die veiligheid als een (groot) probleem zien, dat invloed heeft op hun gedrag, hebben de grootste behoefte aan informatie. De Driehoek van Amsterdam heeft onlangs de website www.eenVeiligAmsterdam.nl gelanceerd. Deze site geeft een overzicht van acties en activiteiten die door vele verschillende partijen in de stad worden ondernomen om onveiligheid tegen te gaan en de leefbaarheid te verbeteren.

© Gemeente Amsterdam