TNO


Interactief maatwerk in woningbouw wordt economisch haalbaar met iBUILD

19-06-2003 - Op 18 juni 2003 is in MediaPlaza te Utrecht aan de pers en aan vertegenwoordigers uit de gehele bouwketen iBuild gepresenteerd.

Het gaat niet goed in Nederland met de woningbouw. Ondanks actief beleid van het ministerie van VROM loopt de bouwsector ver achter met het realiseren van het volume woningen per jaar (slechts ca. 60% van de doelstelling gerealiseerd) en het streefgetal van 30% in particulier opdrachtgeverschap gebouwde woningen wordt bij lange na niet gehaald.
Daarnaast is de woonconsument in toenemende mate ontevreden dat hij (in de normale en lagere prijsklasse) geen enkele invloed heeft op het ontwerp van zijn woning en dat opties (meer/minder werk) onevenredig duur zijn. Zelfs het weglaten van muurtjes kost veel geld! Tegelijkertijd zijn de huidige bouwprocessen niet transparant en niet efficiënt waardoor de prijzen te hoog zijn voor de geleverde woonkwaliteit. Bovendien is het planproces tijdrovend en heeft een gemeentelijke overheid weinig inzicht vooraf in de uiteindelijke ruimtelijke kwaliteit van een te ontwikkelen wijk. Ook heeft de gemeente weinig regie-instrumenten om de leefkwaliteit van de wijk te kunnen sturen.
De problemen:
* De nationale overheid behaalt zijn doelstellingen niet;
* De consument is ontevreden;
* Het bouwproces is te duur;
* De gemeente heeft onvoldoende inzicht en regie in haar ruimtelijke kwaliteit.

Wie is iBUILD?
Drie partijen vanuit zeer verschillende disciplines, maar elk in hun vakgebied toonaangevend, hebben elkaar gevonden om een oplossing te bieden voor de boven geschetste problematiek. Door deze unieke combinatie van partijen is ook een uniek product ontstaan dat een aardverschuiving zal veroorzaken in de manier waarop woonhuizen (en in een latere fase kantoren) "geproduceerd" gaan worden. De partijen:
* Willems van den Brink Architecten, een innovatief architectenbureau met veel bewezen ervaring op gebied van consumentgericht ontwerpen.
* European Design Centre, komend vanuit de high-tech visualisatie wereld beschikkend over de state-of-the art software;
* TNO Bouw, een internationaal gerenommeerd kennisinstituut dat beschikt over alle know-how en technologie benodigd voor nieuwe bouwprocessen.

Wat is iBUILD?
iBUILD is een concept en software product waarmee een woonconsument via internet een collectie referentie woningontwerpen krijgt. Vervolgens kan hij thuis achter zijn PC zijn eigen (rijtjes)woning op maat maken conform zijn persoonlijke wensen en op zijn eigen tempo, eventueel zelfs tot en met zijn inrichting. Tijdens dit proces krijgt hij continue prijs/prestatie informatie en wordt de gehele woning in virtual reality kwaliteit getoond (van binnen en buiten). De resultaten (specificatiegegevens) van zijn woningontwerp kunnen automatisch gebruikt worden door de bouwbedrijven en toeleveranciers, die vervolgens, in een uitermate efficiënt, flexibel, industrieel en transparant proces, de woning kunnen produceren tegen een scherpe kostprijs. Gemeenten kunnen dit hele proces volgen en interactief sturen om zo een wijk de ruimtelijke kwaliteit te geven die men wenst. De oplossing:
* De consument maakt zijn woning op maat;
* De consument loopt thuis in virtual reality door en om zijn nieuwe woning;
* De woningen kennen door industrialisatie een zeer scherpe prijsstelling.
* De nieuwbouwwijk is weer mooi om in te leven.

Voor wie is iBUILD?
In de eerste plaats is iBUILD er voor de gewone man of vrouw die een nieuw huis koopt. Voor mensen die een groot bedrag uittrekken voor de aankoop van hun eigen woning en die waar(de) voor hun geld willen. Ten tweede is iBUILD er voor de bouwprofessionals (architecten, projectontwikkelaars, makelaars, toeleverende industrie) die een voorsprong willen hebben op hun concurrentie en meer rendement willen halen uit hun proces. iBUILD is er ook voor de gemeenten die een wijk consumentvriendelijk willen bouwen en die invloed willen behouden op de leefkwaliteit van de wijk. Tot slot draagt iBUILD bij aan de realisatie van het beleid van de overheid voor meer betaalbare woonruimte voor haar burgers.

Conclusie iBUILD
* De consument kan zelf zijn woning ontwerpen (eigen huis, eigen wensen en in eigen tempo);
* De consument weet vooraf precies wat hij krijgt (WYSIWYG: What you see is what you get);
* De bouwprocessen worden aanzienlijk efficië nter en flexibeler; * De overheid kan precies zien hoe een wijk zich ontwikkelt en heeft de regie;
* Nederland kan zijn burgers weer betaalbaar huisvesten.

Informatie over iBUILD?

WWW.IBUILD-ONLINE.COM

Nieuwsredactie, TNO

TNO Bouw

Contactpersoon

Jolanda Berbée

TNO Bouw

T 015 276 30 00

info@bouw.tno.nl

Archief