SOCIALE DIENST AMSTERDAM

Sociale Dienst Amsterdam ontdekt omvangrijke bijstandfraude.

Sociale Dienst Amsterdam ontdekt omvangrijke bijstandfraude. Nieuwe aanpak handhaving werpt vruchten af.

Sociaal Rechercheurs van de Sociale Dienst Amsterdam hebben afgelopen maandag 16 juni en dinsdag 17 juni zes mensen aangehouden wegens omvangrijke bijstandfraude. Op maandag werden vier mensen aangehouden in Amsterdam Zuidoost omdat zij verdacht worden bijstandfraude. Zij woonden samen zonder dit te melden aan de Sociale Dienst terwijl de partners waarmee zij samenwoonden inkomsten hadden uit werk. Hierdoor ontvingen zij ten onrechte jarenlang een bijstanduitkering. De bijstandfraude bedraagt hier totaal circa 235.000,- Euro.

Dinsdag werden in Amsterdam Noord weer twee mensen aangehouden omdat zij verdacht worden van samenwonen zonder dit te melden aan de Sociale Dienst en daardoor ten onrechte een bijstanduitkering ontvingen. In dit geval ontving de partner een WAO uitkering. Het bedrag dat hier ten onrechte aan bijstand is ontvangen bedraagt ca. 85.000,- Euro.

Alle betrokkenen worden tevens verdacht van huursubsidiefraude. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De bijstandsuitkering van de betrokkenen zijn per direct beëindigd.

De fraudes zijn opgespoord door handhavingspecialisten in Noord en Zuidoost. Dit is een nieuwe functie waarmee de Sociale Dienst in mei is gestart. De handhavingspecialisten hebben preventieve en controlerende taken en vormen de schakel tussen de regiokantoren en de afdeling handhaving van de Sociale Dienst. Enerzijds helpen zij bij het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de bijstand door reeds bij de aanvraag te controleren. Anderzijds assisteren zij bij het doen van onderzoek naar vermoedelijke fraude en voeren de onderzoeken ook zelf uit. Als benadeling van de Sociale Dienst blijkt volgt terugvordering en het opleggen van boeten. De Handhavingspecialisten onderzoeken ook grotere fraudes (zoals hierboven) in eerste aanleg. Daarna wordt de zaak overgedragen aan de Sociale Recherche.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arthur Zielhorst
Communicatie Sociale Dienst Amsterdam
Tel 020 - 346 49 84

20 jun 03 08:01