Vlaams Parlement

19 jun 2003

Maximumsnelheid op de gewestwegen

De uiteindelijke beslissing om de maximumsnelheid te verlagen ligt bij de wegbeheerder, het Vlaams Gewest. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit, Gilbert Bossuyt, vandaag donderdag op een vraag van mevrouw Marleen Van den Eynde.

Mevrouw Van den Eynde wees er in haar vraag op dat totnogtoe 129 gemeenten een aanvraag hebben ingediend om de maximumsnelheid op de gewestwegen op hun grondgebied te verlagen van 90 tot 70 kilometer per uur. Inmiddels probeert de Vlaamse overheid de overige gemeenten te overhalen ook zo'n aanvraag in te dienen. Een aantal gemeenten vreest dat een snelheidsverlaging een vals gevoel van veiligheid creëert en vraagt tegelijk infrastructurele ingrepen.

De administratie Wegen en Verkeer houdt, aldus de minister, bij het verlagen van de maximumsnelheid rekening met de bebouwingsdichtheid, en met de aanwezigheid van obstakels en fietsvoorzieningen in de omgeving van de gewestweg. Deze drie objectieve criteria bepalen immers de algemene verkeersveiligheid en de mate waarin de zwakke weggebruiker beschermd wordt.

Wanneer een gemeente een infrastructurele ingreep vraagt, wordt de snelheidsbeperking alvast ingevoerd in afwachting van de aanpassing. Deze aanvragen worden geval per geval bestudeerd en beoordeeld.