Regering.nl

19 jun 2003

NEDERLANDSE SOLDATEN NAAR RELATIEF RUSTIG DEEL IRAK

Hoewel het kabinet de situatie in heel Irak nog 'fragiel en potentieel explosief' noemt, is de situatie in de provincie Al-Muthanna relatief rustig. Er zijn op dit moment geen signalen voor mogelijk geweld tegen coalitietroepen.

Dat schrijft het kabinet in de antwoorden op 159 vragen van de Tweede Kamer over de mogelijke deelname van Nederlandse militairen aan de internationale stabilisatiemacht voor Irak. Het kabinet wil 1100 militairen sturen naar de zuidelijke provincie Al-Muthanna.

In eerste instantie worden de soldaten voor een half jaar uitgezonden. Later wordt bekeken of de missie met een half jaar wordt verlengd. Het kabinet raamt de kosten van de missie op 65 miljoen euro. In totaal hebben twintig landen troepen toegezegd voor de stabilisatiemacht.

Risico's
Het kabinet acht de situatie in Al-Muthanna relatief rustig. De recente verzetsacties in Irak hebben zich vooral voorgedaan ten noorden en westen van de hoofdstad Bagdad. Tegen de aanwezige Britse troepen in de provincie Al-Muthanna zijn tot nu toe geen gewelddadige acties uitgevoerd.

Omdat het centraal gezag in de provincie nog niet is hersteld en ook de politie nog maar gedeeltelijk functioneert, is een opleving van geweld of criminaliteit echter niet uitgesloten. Wel is de schade aan basisvoorzieningen als water en elektriciteit in de provincie voor een groot deel hersteld. Verder staat de bevolking van de hoofdstad As-Samawah welwillend tegenover de aanwezigheid van de coalitietroepen.

Volgens het kabinet zal de internationale troepenmacht over voldoende middelen beschikken om te kunnen reageren op een plotselinge escalatie van geweld. Een eventuele beslissing om de Nederlandse soldaten terug te trekken wordt altijd door het kabinet zelf genomen.

Taken en bevoegdheden
Het doel van de missie is herstel en handhaving van veiligheid en stabiliteit in de provincie. Daarnaast gaan de Nederlandse soldaten helpen bij de humanitaire hulpverlening en bij de wederopbouw. Het zoeken naar massavernietigingswapens of verboden wapenprogramma's valt niet binnen het mandaat van de Nederlandse troepen.

De Nederlandse missie staat onder operationele leiding van de Britse divisie, die gebiedsverantwoordelijk is over Al-Muthanna. Dit betekent dat de taken, opdrachten en prioriteiten door de Britse eenheden worden vastgesteld. Ook de geweldsinstructie voor de Nederlandse soldaten wordt in overleg met de Britten vastgesteld.

Al-Muthanna
De provincie Al-Muthanna is anderhalf keer groter dan Nederland. De Nederlandse militairen worden op vijf locaties gestationeerd. Het gaat om de steden Al-Rumaythah, Al-Samawah, Al-Gidr, Basra-Shaiba en Tallil.

Om aan de hoge temperaturen in Irak te kunnen wennen, krijgen de militairen een week de tijd om te acclimatiseren, voordat de missie begint. Op basis van eerdere ervaringen in Eritrea (UNMEE-missie) worden met het materieel geen grote problemen verwacht.

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466
Antwoorden op Kamervragen

Zie ook:
6 juni 2003
Nederland wil bijdragen aan stabilisatie Irak