Gemeente Capelle a/d IJssel

Kunst omdat het leuk is

Kunstonderwijs voor basisschoolleerlingen
Kunst omdat het moet? Nee, kunst omdat het leuk en vanzelfsprekend is. Kunst en cultuur geven plezier en zorgen ervoor dat je wat verder kijkt dan je neus lang is. De gemeente Capelle aan den IJssel wil dat kunst voor iedereen bereikbaar is. Kunsteducatie is hiervoor een belangrijk middel. In samenwerking met de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland heeft de gemeente dit jaar aan alle basisscholen in Capelle een kunsteducatieproject aangeboden. Deze maand worden er op de Capelse basisscholen
minivoorstellingen/workshops gehouden. Op donderdag 19 juni om 13.00 uur bezoekt wethouder Wim de Bruin basisschool Sjalom, waar De Grote Vriendelijke Reus wordt uitgevoerd.

In samenwerking met de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland heeft de gemeente dit jaar aan alle basisscholen in Capelle een kunsteducatieproject aangeboden. Dit project is bestemd voor de groepen 5, 6, 7 en 8. Uiteindelijk doen 13 scholen mee. Het kunsteducatieproject is voor de scholen gratis en wordt bekostigd door de gemeente en de jeugdtheaterschool. De kunsteducatie bestaat uit een minivoorstelling/workshop in de klas, de voorstelling Op de thee bij Dahl en Theateravontuur.

Op school
Tijdens de minivoorstelling/workshop wordt - geïnspireerd door de boeken van Roald Dahl - door professionele spelers een verhaal verteld. Dit is of het verhaal Griezels of De Grote Vriendelijke Reus. Kinderen worden uitgedaagd om samen met de spelers een list te verzinnen. Op deze manier worden zij onderdeel van het spel. Na de workshop vindt er een nagesprek plaats. Docenten krijgen een lesbrief aangereikt met informatie over het project en de schrijver Roald Dahl. In totaal doen 1543 leerlingen mee aan deze workshop/minivoorstelling. De workshops begonnen op 2 juni en duren nog tot en met 20 juni.

In bibliotheek
Omdat dit project een link legt tussen literatuur en theater wordt als afsluiting in de vestigingen van de bibliotheek de voorstelling Op de thee bij Dahl gespeeld. De kinderen kunnen dan met hun ouders, broertjes en zusjes en opas en omas deze voorstelling bijwonen onder het genot van thee met lekkers. In totaal kunnen 720 belangstellenden de voorstellingen bezoeken. Op 14 juni is de eerste voorstelling gespeeld in mediatheek De Octobron. Op 21 juni om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur is de voorstelling te bezoeken in de vestiging van de bibliotheek in Schollevaar. Op 28 juni wordt het stuk gespeeld om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur in de hoofdvestiging van de bibliotheek aan het Stadsplein.

Isala Theater
Naast dit aanbod konden kinderen zich apart inschrijven voor Theateravontuur in het Isala Theater.
Tijdens dit onderdeel kunnen zij ervaren hoe het is om op het toneel te staan. Onder leiding van docenten van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland leerden de kinderen zelf presentaties te maken. Voor dit onderdeel werd een eigen bijdrage van 5,- gevraagd. Aan Theateravontuur kunnen 180 kinderen meedoen. Inmiddels zitten alle dagen vol. Het laatste Theateravontuur wordt gehouden op 18 juni om 14.00 uur.

In het collegewerkplan 2002-2006 heeft het college van B&W, in aansluiting op de Cultuurnota die verscheen in 2001, de intentie uitgesproken om in 2003 aandacht te besteden aan cultuureducatie. Via kunsteducatieprojecten wordt de Capelse jeugd meer betrokken bij kunst en cultuur. In 2002 begon het Cultuurtraject, een educatieproject voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs.