Gemeente Breda

Persberichten

18-06-2003

College streeft naar langdurig prettig wonen in Breda

Breda wil het project 'Geschikt wonen voor iedereen' de komende jaren verbreden naar andere delen van de stad zoals afgesproken in het Programakkoord 2002-2005. Door de toenemende vergrijzing de komende vijftien jaar wil de gemeente nu starten om meer wijken en buurten in Breda geschikt te maken voor bewoners van alle leeftijden. Op die manier kunnen ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde buurt of wijk blijven wonen.
Het college heeft het afgelopen jaar een uitgebreide inventarisatie laten maken om de gevolgen van de vergrijzing op wijkniveau aan te kunnen pakken. Het Bredaas Integraal Beraad (BIB) waarin alle partijen uit de sectoren zorg, welzijn en wonen zitten, heeft een advies uitgebracht hierover. Het college trekt in 2003 300.000,- uit voor geschikt wonen.

Het college neemt het grootste deel van het advies van het BIB over. Zo wil het college voortaan normen en criteria hanteren die door het Verwey Jonker Instituut zijn opgesteld bij de ontwikkeling van levensloopbestendige wijken in de stad. Die criteria gaan over wonen: het vereist aantal aanpasbare, opgepluste en aangepaste woningen. Daarnaast zijn er criteria voor de woonomgeving: de aanwezigheid van winkels en andere faciliteiten, de toegankelijkheid van de buitenruimte en bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Tot slot zijn er normen over zorg, dienstverlening en welzijn: de aanwezigheid van de benodigde voorzieningen in de centrale zones van de wijk zoals een zorg- en dienstencentrum, een informatie- en adviespunt en activiteitencentra en de aanwezige verschillende typen woonzorgarrangementen.

Daarnaast heeft het BIB in haar advies de stad in 15 gebieden gecategoriseerd en gerangschikt. Het BIB adviseert een actieve benadering van de gemeente in een drietal gebieden namelijk Hoge Vucht, Belcrum/Doornboslinie en Ulvenhout. Dit uiteraard in samenwerking met alle betrokken partijen. In vijf andere buurten namelijk Prinsenbeek, Teteringen, Centrum, Princenhage/Heuvel en Ginneken/Blauwe Kei/Overakker/Ijpelaar lijken zich concrete kansen voor te doen voor geschikt wonen. De gemeente wordt geadviseerd hier met een sterke regie op te anticiperen. In de overige gebieden (Haagse Beemden Noord-West, Haagse Beemden Zuid-Oost, Tuinzigt/Westerpark, Brabantpark/Heusdenhout, Boeimeer/ Ruitersbos, Zandberg/Sportpark en Bavel) geeft de inventarisatie geen aanleiding voor een aanpak op korte termijn. Het voorstel is om de kansen te benutten indien deze zich voordoen.

Voordat het college hierover een definitief standpunt inneemt, willen burgemeester en wethouders onderzoeken wat dit betekent voor de gemeentelijke organisatie zowel organisatorisch, inhoudelijk als financieel. Eind oktober moet dit onderzoek klaar zijn.

Breda, 18 juni 2003