Gemeente Soest

Soest beschermt Zuidelijk Eng

Eigenaren moeten strijdig gebruik grond beëindigen

Een tiental eigenaren van gronden op de Zuidelijk Eng moeten het gebruik van die gronden als grasland voor 30 november beëindigen. Het gebruik van de gronden als weiland komt niet overeen met de voorschriften in het geldende bestemmingsplan. In het bestemmingsplan is het gebruik als akkerbouwland vastgelegd. Ook de te hoge erfafscheidingen al dan niet in de vorm van hekwerken of bielzen, moeten worden verlaagd naar de wettelijk toegestane maximale hoogte van 1 meter. Juist deze erfafscheidingen belemmeren de openheid.

De eigenaren die hun grond niet volgens het bestemmingsplan gebruiken, zijn eerder aangeschreven. Tegen deze aanschrijving dienden overtreders een bezwaarschrift in. De voornaamste bezwaren hadden betrekking op het vroegere gebruik van de gronden. Veel eigenaren waren van mening dat hun perceel ook vroeger al een weiland was en dat dit gebruik dus mag worden voortgezet.
Onder meer door luchtfoto's weet de gemeente wat het gebruik van de gronden door de jaren heen is. Slechts voor één eigenaar geldt dat zijn perceel gedurende vele jaren een onafgebroken periode als weiland in gebruik is geweest. Hiermee heeft deze eigenaar rechten opgebouwd, die moeten worden gerespecteerd. Alle overige overtreders hebben deze rechten niet kunnen aantonen. Zij zullen hun gebruik dan ook moeten beëindigen. Overigens zijn er grondeigenaren, die al bij de totstandkoming van het bestemmingsplan, hun grond gebruikten als weiland. Dat gebruik mocht worden voortgezet.

De Zuidelijke Eng bezit nog het vroegere agrarische karakter, waardoor het gebied van grote cultuurhistorische waarde is voor de identiteit van Soest. De verkaveling van de gronden met het Enghenbergje als hoogste punt dateert zelfs nog uit de Middeleeuwen. Dit is voor de gemeenteraad van Soest reden geweest het gebied aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Om het authentieke karakter van de Zuidelijk Eng voor Soest te bewaren heeft de gemeente begin jaren '90 in het bestemmingsplan het gebruik van de gronden als akkerbouwland vastgelegd.

---

Korte berichten n.a.v. B&W 17 juni:

Bedrijfspand
Als er geen zienswijzen komen, mag op het perceel Postweg 47 te Soesterberg een bedrijfspand worden gebouwd. Tegen het ingediende bouwplan zijn geen stedenkundige bezwaren. Het bouwplan voldoet aan de in het bestemmingsplan gestelde parkeer- en groennormen; zes parkeerplaatsen aanleggen en twee bomen planten. De welstandscommissie heeft positief geadviseerd en de brandweer heeft het bouwplan goedgekeurd.

Kunstbende
Kunstbende Utrecht krijgt een subsidie van EUR 500,00. Dit bedrag wordt gebruikt voor een wedstrijd in kunst en cultuur voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om de cultuurdeelname van jongeren te stimuleren en te vergroten.

Najaarsconcert
Zaterdag 25 oktober vindt het najaarsconcert van muziekvereniging PVO plaats in de raadzaal.

Paardenkamp
Op het perceel Birkstraat 122b te Soest mag Stichting Paardenkamp stallen bouwen. Het bouwplan heeft geen gevolgen voor de milieuvergunning en het landschapsbeleidsplan van de gemeente.
---

Cheque van de Stichting Logies Verschaffers Soest