CDA

18-06-03
Van Haersma Buma n.a.v. ARK-rapport HSL en Betuwelijn: Toetsingskader voor grote projecten nodig
De Tweede Kamer moet vaststellen hoe in de toekomst omgegaan wordt met de risicos en de beheersbaarheid van grote projecten.

Een kamercommissie dient hiervoor een toetsingskader op te gaan stellen. Aan de hand van dit toetsingskader voor grote projecten zijn op voorhand de voorwaarden waaraan elk project dient te voldoen, duidelijk. Dat is het voorstel van de CDA-fractie in de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de Algemene Rekenkamer (ARK) over de risicoreserveringen bij de HSL-Zuid en Betuweroute.

Naast een dergelijk toetsingskader moet over het moment waarop de informatie beschikbaar komt en de gedetailleerdheid ervan zo snel mogelijk overleg volgen met de minister. De Rekenkamer heeft aangegeven dat informatie eerder en preciezer door Verkeer & Waterstaat aan de Kamer moet worden gemeld. Anderzijds moet voorkomen worden dat te gedetailleerde informatie een prijsopdrijvend effect heeft.

Het verzoek aan de Rekenkamer tot het schrijven van dit rapport had als oorzaak dat voor de Kamer onvoldoende inzichtelijk was op welke wijze de bedragen voor de risicoreserveringen tot stand waren gekomen. In het rapport levert de ARK kritiek op de systematiek die tot een reservering van 985 mln voor beide projecten heeft geleid, maar geeft wel aan dit bedrag reëel te vinden.

Van Haersma Buma: Het is nu de eigen verantwoordelijkheid van de Kamer om te komen tot een systematiek waarbij meer en beter inzichtelijk gemaakt wordt hoe het vooraf en tijdens de procedure staat met beheersbaarheid van grote projecten. Daar moeten we als Kamer zelf mee aan de slag.