VNG

Gemeenten: weg met bureaucratie en verkokering

Persbericht Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Gemeenten: weg met bureaucratie en verkokering

EMBARGO tot 11.00 uur

Nederlanders willen zelfbewuste gemeenten. Deze overheid die het dichtst bij de burger staat, spreekt rijk en provincie aan op vermindering van bureaucratie en verkokering. De gemeentelijke autonomie, die ook verankerd wordt in de Europese Grondwet, is het centrale thema in de jaarrede van Wim Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De lokale overheid is een volwaardige bestuurslaag die eigen beleidsruimte nodig heeft. Zij is geen uitvoeringsloket van het Rijk, en wil niet gebonden worden door gelijktijdige prestatie-eisen en procesvoorschriften. Bij een mogelijk nieuw bestuursakkoord tussen overheden is vooral deregulering aan de orde.
De VNG-voorzitter sprak de jaarrede uit tijdens het jaarlijkseVNG-congres, deze keer gewijd aan landschapsbeleid onder de titel De waarde van groen. Plaats van handeling was de Drentse gemeente Tynaarlo.
Deetman drukte minister Remkes van BZK op het hart om toezeggingen na te komen. Hij stelde aan de kaak dat het Rijk nog steeds niet de afspraken is nagekomen ten aanzien van de uitgeprocedeerde asielzoekers, de kostenvergoeding voor de dualiseringsoperatie en de mogelijkheid voor gemeenten om zelf boetes te kunnen opleggen.

De jaarrede Gemeentebestuurders geven gezicht aan de overheid ging ook over de relatie met de burger zelf. Gemeentebestuurders zijn van alle bestuurders het meest zichtbaar voor de gemeente-inwoners. Zij geven graag invulling aan de een-loket-behoefte. De lokale overheid kan echter slechts goed functioneren wanneer de burger zich zelf ook inzet voor de kwaliteit van de samenleving. Bijvoorbeeld op het terrein van veiligheid moeten burgers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen. Deetman roemde het onmisbare werk van de talloze vrijwilligers.

De gemeenten hechte grote waarde aan een eigen belastinggebeid, dat toch al tot de kleinste van Europa behoort.

De gemeenten ondervinden meer nadelen van de rijks-bezuinigingen dan in eerste instantie lijkt. De evenredigheid in ontwikkeling van de financiën van het rijk en die van de gemeenten wordt weliswaar gehandhaafd, maar er dreigen forse tegenvallers voor de gemeenten op allerlei beleidsterreinen.

-het kabinet meent dat het geld dat gemeenten kregen voor de Zalmsnip (die nu wordt afgeschaft) éen onterecht voordeel was. Maar vergelijkbare onterechte nadelen als de Wet voorzieningen gehandicapten, het leerlingenvervoer en de regionale indicatieorganen moeten gemeenten maar zelf binnen het Gemeentefonds opvangen. Voor het rijk een win-win-situatie en voor de gemeenten een verlies-verlies-situatie, aldus Deetman.


-het kabinet wil de stijging van de OZB-lasten voor de gemeenten maximeren, maar de opcenten van de provincie en de heffingen van de waterschappen blijven buiten schot. En dat terwijl gemeenten, zoals bij de uitvoering van de bijstandswet, aanzienlijk meer risicos lopen. Deze redenering van het rijk kunnen wij niet volgen, aldus Deetman.


-de forse bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid blijven gehandhaafd.


-in de nieuwe bijstandswet zitten voor gemeenten dan wel enige voordelen (decentralisatie, minder regels), maar de financiële risicos worden door de verwachte forse stijging van het aantal mensen in de bijstand zeer groot.Als aan een groot aantal voorwaarden die de VNG aan de nieuwe wetgeving stelt niet wordt voldaan dan zullen er ongelukken gebeuren, zo hield de VNG-voorzitter voor aan de ruim 2000 congresgangers in Tynaarlo en BZK-minister Remkes.

Den Haag, 18 juni 2003