Gemeente Alphen-Chaam


16-06-2003
Chaamse winkels voelen zich bedreigd

"Lidl en Kruidvat compenseren niets. Integendeel, zij zullen er de oorzaak van zijn dat detailhandelszaken verdwijnen". Dat schrijven de Chaamse winkeliers L. Laurijssen en H. Wouters in een brief aan het college van B en W van Alphen-Chaam in verband met de voorgenomen vestiging van filialen van Lidl en Kruidvat aan de Brouwerij in Chaam. De twee winkeliers hebben zich onlangs hiertegen gekeerd, omdat zij zelf al vergelijkbare zaken runnen in dat dorp, namelijk een supermarkt en een drogisterij.
Enkele weken geleden heeft een eerste gesprek over deze kwestie plaatsgehad tussen de twee winkeliers en wethouder T. Huyben. Dat resulteerde in de afspraak dat Laurijssen en Wouters hun bezwaren tegen de komst van de twee concurrenten schriftelijk nader zouden toelichten.
In de brief verwijzen zij nu onder meer naar de Centrum Visie Chaam, die enkele jaren geleden door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarin werd als een van de argumenten voor de bouw van het nieuwe woonwinkel-complex aan de Brouwerij onder meer aangevoerd dat extra winkelruimte het in de afgelopen jaren in dit dorp geleden verlies aan detailhandelszaken zou compenseren. Maar volgens de Chaamse winkeliers zal de komst van Lidl en Kruidvat dus niets compenseren maar eerder nog meer Chaamse zaken de das om doen.
Volgens hen voldoet de invulling van het nu in aanbouw zijnde gedeelte van het winkelcentrum met vestigingen van Lidl en Kruidvat ook niet aan hetgeen in de bouwvergunning is vastgelegd. Ook had er in hun ogen eerst een onderzoek moeten plaatshebben. Dat had duidelijk kunnen maken of en zo ja aan welke nieuwe detailhandelszaken in Chaam en omgeving behoefte is.
Volgens de eerder gemaakte afspraken zal de gemeente Alphen-Chaam binnenkort eveneens schriftelijk op de brief van de winkeliers reageren.