Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar bestrijdt iepenziekte

Alkmaar, 16 juni 2003

Ook dit jaar is in Alkmaar weer de iepenziekte geconstateerd. Om verdere verspreiding van de iepenziekte te voorkomen, kapt de gemeente de zieke bomen. Daarnaast probeert de gemeente door bijvoorbeeld het inenten van bomen besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Tot nu toe zijn in Alkmaar circa 20 zieke bomen opgespoord, die binnen 14 dagen worden verwijderd. In de loop van de komende weken zal het aantal iepzieke bomen zeker toenemen. In de controles van iepzieke bomen worden ook de iepen op particulier terrein meegenomen en worden eigenaren van particuliere tuinen of terreinen met bomen waarbij de iepenziekte is geconstateerd gemaand de zieke bomen zo snel mogelijk op te ruimen.

Preventief beleid
De gemeente voert een actief, preventief beleid ter voorkoming van de iepenziekte. Zo worden jaarlijks 120 grote monumentale iepen geïnjecteerd met een middel dat aantasting door de iepenziekte voorkomt. Verder worden alle iepen in Alkmaar regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van iepenziekte. Hierbij worden ook de particuliere bomen nauwlettend in de gaten gehouden. Zijn er bomen met iepenziekte gesignaleerd, dan worden deze zo snel mogelijk opgeruimd. Op grond van de gemeentelijke kapverordening kunnen particulieren verplicht worden een zieke boom zelf te (laten) kappen.

Iepenspintkever
De iepenziekte is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel die bovengronds wordt verspreid door iepenspintkevers. Deze leggen hun eitjes bij voorkeur in zwakke (zieke) bomen. De jonge kevers vliegen 's zomers uit de zieke bomen en nemen daarbij de besmettelijke schimmelsporen met zich mee. Vandaar dat ook het opslaan van iepenhout niet is toegestaan; de iepenspintkever kan hierin ook haar eieren leggen.

Kenmerken
Een zieke iep is herkenbaar doordat hij midden in de zomer herfstkleuren vertoont. Het blad verkleurt in snelle tijd van geel naar bruin en valt af. Dat begint met één tak en kan zich in enkele weken verspreiden over de hele kroon.

Kappen
Op de volgende plaatsen zijn al iepen omgezaagd vanwege de iepziekte:
* Nicolaas Beetskade

* Laan van Troye

* Laan Van Darmstad

* Rekerhout

* Dommelstraat

Op de volgende lokaties worden tussen nu en 2 weken zieke iepen verwijderd:

* Arcadialaan

* Slochterwaard hoek Schinkelwaard

* Keesman hoek Schagerweg

* Jan van Scorelkade

* Helderse weg naast de Huiswaarderbrug

* Kooimeerlaan

* Zandersloot

Inwoners van Alkmaar die zieke of dode iepen hebben gezien (op particuliere of openbare terreinen), wordt verzocht dit zo snel mogelijk te melden aan het centrale klachtennummer van de gemeente Alkmaar, 072 548 94 44. De melding wordt dan onderzocht en als iepenziekte wordt geconstateerd, wordt zo snel mogelijk actie ondernomen. Ook inwoners die zien dat ergens (ongeschild) iepenhout ligt opgeslagen, wordt verzocht contact op te nemen met de gemeente.