NU'91

CAO-onderhandelingen GGZ: wolken verdwenen - de zon schijnt!

Op vrijdag 13 juni werd er voor de vierde achtereenvolgende keer door werknemers- en werkgeversorganisaties onderhandeld over een nieuwe CAO voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Er was de deelnemers alles aangelegen om op die dag tot een resultaat te komen. En dat is gelukt, want er ligt een - gegeven de stand van de economie - aanvaardbaar onderhandelingsresultaat. Aan het einde van de derde onderhandelingsronde bood GGZ-Nederland de maximale loonruimte van 2,5 procent. Met dat percentage zou de branche het moeten doen; meer was uitgesloten.

NU91 wenste direct per 1 juli 2003 een generieke loonsverhoging van 2,5 procent zonder knip voor een eindejaarsuitkering. De mogelijke verdeling van de stijging van de pensioenpremie in 2004 zou hier nog aan toegevoegd worden. Daarnaast is er ook een extra faciliteit voor OR-leden in het onderhandelingsresultaat terechtgekomen. Tijdens OR-werkzaamheden worden zij niet ingeroosterd, maar indien nodig vervangen door een collega. Uiteindelijk bleek de 2,5 procent loonsverhoging niet overeind te houden, maar werd ingestemd met 2,25 procent. Al met al reageerden de onderhandelaars Ike Tjin A Lien en Hubert Vankan met instemming op deze afspraken.

Medezeggenschap!

Behalve met de afspraken over de generieke loonsverhoging, pensioenpremieverdeling en verhoging van stagevergoedingen, zijn de onderhandelaars van NU91 ook zeer ingenomen met de afspraken die zijn gemaakt over medezeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden. Een unicum! Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van zorg-CAOs staan er nu zwart op wit afspraken over medezeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden op papier. Hiermee loopt de GGZ voorop ten opzichte van de andere branches. De vorm waarin de afspraak op papier staat, is een zogenaamde aanbeveling door de sociale partners. Vanaf 1 juli is medezeggenschap dus geen vrijblijvend verhaal meer voor de werkgever.

Nu jij!

Nu ben jij, werknemer in de GGZ en NU91-lid, aan zet. Er ligt een onderhandelingsresultaat waar je je over kunt uitspreken. Volgende week komt de NU91-klankbordgroep bijeen. De klankbordgroep geeft dan een eerste oordeel. Op basis daarvan volgt een schriftelijke raadpleging waarbij ook jij je mening kunt geven. De reacties worden verwerkt tot een definitief oordeel, dat vervolgens aan GGZ-Nederland wordt doorgespeeld.