Gemeente Utrecht




2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

42 Vragen van de heer K.E. Driehuijs
(ingekomen 6 juni 2003)





Toelichting

Vanuit de media en van verontruste toekomstige bewoners bereiken de PvdA-fractie geluiden dat het niet goed gaat met nieuwste wijk van Leidsche Rijn: Terwijde. De kavelprijzen voor vrijstaande woningen worden verlaagd, de voorzieningen worden wegbezuinigd en als donderslag bij heldere hemel verschijnt er een 60 meter hoge woontoren, terwijl het STVE maximaal vier bouwlagen toestaat. In folders, verkoopbrochures en op internet was toekomstige bewoners een bereikbare wijk met allerlei voorzieningen onder handbereik beloofd. Volgende maand worden de eerste woningen opgeleverd.




Dat brengt ons tot de volgende vragen:



Is het juist dat in tegenstelling tot de eerdere plannen en communicatie er geen of minder (tijdelijke) voorzieningen komen voor bewoners van Terwijde? En zo ja, waarom is dat? En zo nee, welke voorzieningen komen er dan wel?
Is het juist dat als volgende maand de eerste woningen in Terwijde worden opgeleverd de wijk nog niet is ontsloten? Hoe kunnen bewoners dan hun woningen bereiken? Bent u bereid alsnog met spoed maatregelen te treffen?
Wie heeft wanneer besloten tot de realisatie van de 60 meter hoge toren? Is hiermee niet ernstig afgeweken van het STVE en is dit allemaal zondermeer mogelijk?
Is het college met de PvdA van mening dat door deze wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen toekomstige bewoners een andere wijk is voorgespiegeld dan zij daadwerkelijk krijgen? En zo nee, waarop baseert u dat?
Is het college bereid niet opnieuw dezelfde fouten als in Parkwijk en Veldhuizen te maken en in deze nieuw(st)e wijk van Utrecht wel direct voorzieningen voor bewoners te realiseren? En zo nee, waarom niet?




Antwoord van Burgemeester en Wethouders

(Verzonden 16 juni 2003)



1. De eerste woningen van Terwijde liggen in het deelgebied TA. Het gebied ligt aan de westzijde van Terwijde en is slechts door een groenstrook van het toekomstige Leidsche Rijnpark gescheiden van Vleuten. De gelukkige omstandigheid doet zich voor dat het winkelcentrum in Vleuten op een fietsafstand van minimaal 5 en maximaal 10 mininuten van de op te leveren woningen verwijderd is. De eerste scholen zijn inmiddels in aanbouw in de kindercluster Waterwin en de opdrachtgever hoopt de school eind 2004 op te leveren. In het Kindercluster bevinden zich ook een peuterspeelzaal, een sportzaal, een activiteitencentrum, een jeugdbibliotheek en een dependance van Utrechts Centrum voor de Kunsten. Voor de tijdelijke opvang is de tijdelijke school naast het Informatiecentrum aan de Verlengde Vleutenseweg beschikbaar. De Stichting Gezondheidcentrum Leidsche Rijn heeft in overleg met de GG&GD in mei 2003 besloten af te zien van tijdelijke gezondheidsvoorzieningen omdat naar beider mening de bestaande (tijdelijke) voorzieningen voldoende zijn. Dit recente besluit is nog niet verwerkt op de internetsite van Leidsche Rijn. Inmiddels heeft het college besloten dat dit een ongewenst besluit is en is in overleg om alsnog een basis voorziening in de gezondheidszorg op tijdelijke basis te realiseren. De Stichting Gezondheidscentrum Leidsche Rijn staat hier - onder voorwaarde van een goede huisvesting - positief tegenover. In de tijdelijke sfeer zullen er in 2004 als er ongeveer 800 woningen zijn opgeleverd een tijdelijke supermarkt komen. In de voorlichting naar de bestaande en toekomstige bewoners is reeds vanaf januari voorzichtigheidshalve alleen de winkelvoorziening als tijdelijke voorziening gecommuniceerd.
2. De eerste woningen worden midden in het woongebied opgeleverd. Dit betekent dat de ontsluiting van de woningen, zonder extra maatregelen, via de bouwweg zou moeten plaatsvinden. Daarom zijn extra maatregelen genomen door de aanleg van seperate ontsluitingsweg voor de eerste bewoners. Deze leidt naar de Hof ter Wijdeweg, die middels een bestaande tunnel aansluit op de verlengde Vleutenseweg. Volgens planning zal een tweede ontsluiting voor bewoners via stroomweg de Tol in de tweede helft van 2004 beschikbaar komen.
3. In de inleiding op de plantoelichting van het SPVE Terwijde staat o.a het volgende aangegeven (citaten pag. 23): " Het SPVE - een nadere uitwerking van het Masterplan en de ontwikkelingsvisie - vormt de basis voor de verdere planontwikkeling van Terwijde. (--) Het SPVE legt de structuur van de openbare ruimten vast en hecht het plangebied aan zijn omgeving. (---) Er ontstaat een stedelijk basemant (met in het hart het station) en daaromheen een waaier van eilanden, als een willekeurige archipel. (----) De plankaart is een belangrijk document. Hierop is de samenhang met de plandelen verankerd en worden randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling aangegeven. Tegelijkertijd moet er ruimte blijven voor uitwerkingsinitiatieven. In de plankaart (pag. 22) staat voor de plek van de huidige woontoren geen bouwhoogte aangegeven. In de legenda is deze vlek opgenomen als : "architectonisch markant gebouw of complex".






Op basis van deze uitgangspunten en het globale bestemmingsplan heeft Van Arnhem Bouw Ontwikkeling (VABO) een plan ontwikkeld. De trefwoorden zijn daarbij stedelijk en markant met in het bestemmingplan de indicatie van woningbouw met de maximaal toelaatbare hoogte. Aan Arne van Herk is, als toonaangevend architect, door VABO opdracht gegeven het gebouw verder vorm te geven. Stedenbouwkundige en architectonische aspecten hebben de doorslag gegeven bij het bepalen van de bouwhoogte.


Op basis van bovenstaande gegevens is door het Projectbureau Leidsche Rijn dit uitwerkingsinitiatief als een kwalitatief hoogwaardige uitwerking van SPVE ambtelijk ondersteund.


Wat over het hoofd is gezien is dat elders in het SPVE (dus niet op de plankaart) een indicatieve hoogte van 4 en 5 bouwlagen is aangegeven. In het (vertraagde) SP voor dit deel van Terwijde zal de laatste stand van zaken worden opgenomen waarbij in de begeleidende brief ter wille van het overzicht de belangrijkste wijzigingen en specificaties t.o.v. het SPVE afzonderlijk zullen worden gemeld en voorgelegd aan de Raad.
4. In de publicaties naar buiten is de uitwerking van het betreffende plan in 19 bouwlagen opgenomen. Ten behoeve van de voorlichting tijdens de verkoop is in een oplage van 5.000 stuks in mei 2002 een bewonersfolder gemaakt waar de woontoren uitdrukkelijk is vermeld. Ook in de voorlichting naar de bestaande en toekomstige bewoners zijn de in ontwikkeling zijnde plannen voor Terwijde toegelicht. Wij zijn dus van mening dat toekomstige bewoners hiermee niet een andere wijk is voorgespiegeld dan zij mogelijk krijgen. Overigens is het zo dat de verkochte woningen in een ander plandeel zitten dan de woontoren. Ook bestaande bewoners ondervinden op geen enkele wijze hinder van het gebouw.
5. Het antwoord op vraag 1 geeft aan dat er vanaf de oplevering van de eerste woning op fietsafstand bestaande winkelvoorzieningen (in Vleuten) zijn. Daarnaast komt er in overleg met de Stichting Gezondheidcentrum Leidsche Rijn een tijdelijke basisvoorziening in de gezondheidszorg. In 2004 worden vervolgens gerealiseerd:


- een tijdelijke supermarkt



- 2 basisscholen



- een peuterspeelzaal



- een sportzaal



- een activiteitencentrum



- een jeugdbiblitheek



- een dependance van Utrechts Centrum voor de Kunsten.


Dat betekent dat op het moment dat de Terwijde nog maar een kleine 30 % van zijn woningen heeft gerealiseerd er een behoorlijk pakket aan voorzieningen aanwezig is. Bovendien profiteert Terwijde vanaf de start van zijn gunstige ligging ten opzichte van winkels in Vleuten.





---- --