Gemeente Amsterdam

Arbeidsmarktbeleid in zorgsector richt zich meer op Nieuwe Amsterdammers
Gemeente, gezondheidszorg en werkgevers en werknemers in zorgsector ondertekenen convenant over aanpak personeelsproblemen 16 juni 2003 - Marjan Lansdaal

Vandaag, 16 juni 2003, ondertekenen de gemeente Amsterdam, het overleg van werknemers en werkgevers in de zorgsector en de ruim tachtig gezondheidszorginstellingen verenigd in Sigra, een convenant om de personeelsproblemen in de gezondheidszorg verder aan te pakken. Hannah Belliot, wethouder Zorg en ondertekenaar namens de gemeente, is groot voorstander van de intentie van dit convenant: samen werken aan een betere afstemming tussen vraag en aanbod in de arbeidsmarkt in de zorgsector.

Vergroten toegankelijkheid gezondheidszorg

Het convenant is een vervolg op het convenant dat in 2001 gesloten is. Hierin lag de nadruk op het verminderen van het personeelstekort in de gezondheidszorg. In het tweede convenant blijft dit een belangrijk aandachtspunt, maar is er ook aandacht voor verbetering van de kwaliteit. Onder het motto Amsterdamse zorg voor en door Amsterdammers willen de ondertekenaars een betere toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor alle bevolkingsgroepen realiseren. Hierbij is een op allochtonen gericht arbeidsmarktbeleid een belangrijk instrument.

Benutten arbeidspotentieel allochtone Amsterdammers

Het Amsterdamse zorgaanbod blijkt niet voor alle inwoners even toegankelijk. Met name Turkse en Marokkaanse inwoners maken minder gebruik van de zorgvoorzieningen. Culturele verschillen en onbekendheid met de organisaties zijn hier onder meer debet aan. Het aantal allochtone inwoners stijgt, het aantal allochtone werknemers is hiermee niet in evenwicht. De wethouder wil daarom, net als de andere ondertekenaars, dat het arbeidspotentieel onder allochtone Amsterdammers veel beter wordt benut. Hannah Belliot: De Amsterdamse zorgverleners moeten een goede afspiegeling worden van de Amsterdamse bevolking. Hoe meer Nieuwe Amsterdammers er in de gezondheidszorg werkzaam zijn, hoe toegankelijker de zorg voor hen wordt. En omgekeerd geldt precies hetzelfde.

Middelen arbeidsmarktbeleid

Om de allochtonen te motiveren in de zorgsector te werken, zullen ambassadeurs worden aangesteld: prominente allochtonen die de contacten met de diverse allochtone doelgroepen moeten gaan verbeteren. Ook zal gerichte voorlichting worden gegeven om de zorgsector als aantrekkelijke werksector te promoten. Daarnaast wordt ondersteuning geboden aan zorginstellingen bij het (ontwikkelen van) intercultureel beleid en willen de partners dat het middenkader met meer allochtone zorgmanagers wordt versterkt.

Hannah Belliot: Met deze unieke samenwerking neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Veel partijen kunnen hier profijt van hebben. Een toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg is van groot belang voor Amsterdam: niet alleen voor de samenleving, maar ook voor de economie.

Verbeteren huisvesting, bereikbaarheid en kinderopvang

In het convenant blijft er aandacht voor verbetering van de randvoorwaarden voor het werken in de zorgsector. De partijen verplichten zich de komende jaren te blijven werken aan verbetering van huisvesting, bereikbaarheid en kinderopvang. Momenteel wordt bijvoorbeeld onderzocht of het mogelijk is collectief vervoer te regelen voor de vroege en late diensten: de tijdstippen dat er geen openbaar vervoer is.

Het convenant vloeit voort uit het Plan van Aanpak Collectieve Sector dat de gemeente in maart jl. heeft vastgesteld. Het is gesloten voor de komende drie jaar.

Namens Sigra ondertekent de heer H.J. van der Reijden, voorzitter, het convenant. Mevrouw M.M. Sampimon, voorzitter van het Duaal Zorgsector Overleg, zal namens werknemers en werkgevers haar handtekening plaatsen.

Pb-094

© Gemeente Amsterdam