Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Verslag hoorzitting Wet Werk en Bijstand, 13 juni 2003
Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) sprak vrijdag 13 juni tijdens de hoorzitting Wet Werk en Bijstand in de Tweede Kamer. Peter Ybeles Smit, beleidsmedewerker armoedebestrijding van de CG-Raad, was erbij: 'Met succes en kracht hebben we de zaak naar voren gebracht.' Hieronder zijn verslag:
De hoorzitting liep goed. Jan en ik hebben voor de hoorzitting de inspraakreactie nog samen doorgenomen. Aanwezig waren de volgende Tweede Kamerleden: Noorman-den Uyl (pvda), Bruls en Mosterd (CDA), Weekers ( VVD), de Ruiter ( SP) en van Gent ( Groen Links). De vergadering werd voorgezeten door Ferrier, Tweede Kamerlid voor het CDA.
De CG-Raad kwam aan bod in een half uur waarin ook de Ouderenbonden, de gemeente Zoetermeer en het NIBUD hun zegje moesten doen, dus de tijd was beperkt. Jan Troost en ik hadden ons voorbereid op het voorlezen van de inspraakreactie, afgaande op hoe het afgelopen dinsdagmorgen was gegaan. We waren wat verbaasd toen we merkten dat we enkel op vragen van de Tweede Kamerleden konden beantwoorden, maar door het verhaal iets anders vorm te geven, kon Jan toch met succes en met kracht de zaak naar voren brengen. We kregen de commissie plat toen Mosterd vroeg of wij er geen vertrouwen in hadden dat, wanneer het beleid gedecentraliseerd wordt naar de gemeenten, de punten die wij aandroegen wel op gemeentelijk niveau gerealiseerd konden worden. Hierover hadden Jan en ik het tevoren gehad, en we waren beiden van mening dat het wetsvoorstel alle fouten en gaten in de WVG weer herhaalt. En dat we nu 9 jaar ervaring met die wet hebben, en dat die ervaring ons niet positief gestemd maakt over de Wet Werk en Bijstand. Jan antwoordde daarop dat we, gegeven de grote gelijkenis in de opzet van de WVG en de WWB, er weinig vertrouwen in hebben dat onze punten in de beoogde uitvoering van de wet wel tot hun recht zouden komen. Op dat moment zag je bij Bruls een glimlachje om zijn mondhoeken verschijnen, kennelijk was de gelijkenis (als twee druppels water) van de opzet van de WVG en de WWB ook al opgevallen. De rest van de commissie viel even stil. Het was in de 10 minuten daarna opvallend dat de andere insprekers nog wel vragen kregen van de Tweede Kamerleden, maar de CG-Raad niet meer. Kennelijk was Jans betoog zeer duidelijk en overtuigend geweest.
Na afloop hebben we onze inspraakreactie en het inkomens- en
uitgavenplaatje van een persoon uit onze achterban aan de griffier
gegeven, om te verspreiden onder de leden van de commissie.
Hoe het nu verder zal gaan, is onzeker. Als we afgaan op de stemming
tijdens de hoorzitting, zal de decentralisatie waarschijnlijk wel
doorgaan. Of we de dingen landelijk kunnen regelen die we bepleit
hebben, is ook nog onzeker. De Tweede Kamerleden leken te hechten aan
invoering van deze wet, in de voorliggende systematiek.
Wel hoorde ik gistermiddag, tijdens het specialistendebat over de Wet
Werk en Bijstand, van de vertegenwoordiger van de VNG die ook die
ochtend bij de hoorzitting aanwezig was geweest, dat de
inspraakreactie van de CG-Raad veel indruk had gemaakt, juist ook op
de Tweede Kamerleden. Dat was goed om te horen.
---