Katholieke Universiteit Nijmegen

Science meets Business, maandag 16 juni
Presentatie Gelderse kennisnetwerken
Mercator Technology & Science Park organiseert op maandag 16 juni het symposium ´Science meets Business´, een ontmoeting tussen universitaire wetenschappers en interactieve ondernemers. In rap tempo worden een aantal presentaties verzorgd die de deelnemers inzicht bieden in de actuele stand van de Gelderse kenniseconomie. Sprekers zijn onder meer dr. J. Wijers, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel, dr. G. ter Horst, burgemeester van Nijmegen, dr. R. Fonville, directeur van Philips Medical Systems en ir. R. de Wijkerslooth, bestuursvoorzitter KU Nijmegen.

Deze presentaties sluiten aan bij de sterke punten van de bedrijfslocatie Mercator Technology & Science Park Nijmegen, waar de kenniseconomie al in meerdere opzichten operationeel is. R&D-afdelingen van bedrijven werken in projecten samen met wetenschappelijke experts en medisch-klinische specialisten van de nabij gelegen universiteit en topzorginstituten. Daaruit voortkomende nieuwe bedrijfsinitiatieven en snel groeiende spin offs zorgen voor nieuwe vindingen die, vaak samen met de universiteit en met bedrijven, vermarkt worden. Mercator Science Park creëert met hoogwaardige bedrijfsruimten en andere faciliteiten gunstige voorwaarden voor deze kruisbestuiving op het snijvlak van kennis en markt.

Voor de pause komen aan de orde:

- de rol van de universiteit, door voorzitter ir. R.J. de Wijkerslooth, KU Nijmegen. Hij laat zien hoe onderzoek en onderzoeksfaciliteiten leiden tot economische innovaties en tot nieuwe bedrijven.

- het kennisnetwerk van Universitair Medisch Centrum St Radboud, door voorzitter drs. J. Werner.

- diverse praktijkvoorbeelden van natuurwetenschappelijk-technisch onderzoek dat samen met bedrijven wordt uitgevoerd.

Na de pauze:

- een blik op hoe stad en regio zich inzetten voor sociaal-economische vernieuwing, door mevr. dr. G. ter Horst, burgemeester van Nijmegen.
- de visie van een tweetal bestuurders van internationale technologische bedrijven, te weten de heer drs. R. Fonville, directeur Philips Medical Systems; de heer dr. J. Wijers, nu bestuursvoorzitter Akzo Nobel, eerder minister van Economische Zaken.

Informatietechnologie, life sciences en bio-medische sector Drs. G. Prick, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Mercator Science Park, schetst in zijn presentatie de achtergronden van deze hoogwaardige bedrijfslocatie en de kansen voor de economische ontwikkeling van de regio en voor individuele R&D-georienteerde bedrijven.
Bedrijven zijn meer en meer afhankelijk van nieuwe kennis voor de toekomstige marktpositie. Maar het zelf ontwikkelen van nieuwe kennis is veelal een te kostbaar en te langdurig proces. Daarom zoeken bedrijven samenwerking met universitaire onderzoekers en met bedrijven afkomstig uit samenwerking met universitair onderzoek, de research-spin offs. Deze nieuwe bedrijven zorgen voor veel innovaties en extra werkgelegenheid in Nijmegen en omgeving. Met name de informatietechnologie, de life sciences en de bio-medische sector bieden sterke groeikansen. De bedrijfsruimten en faciliteiten van Mercator Science Park zijn gericht op deze sectoren, zowel op jonge bedrijven als op langer bestaande bedrijven die R&D-gebonden zijn. Uit vorige week gepresenteerd onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat de KU Nijmegen jaarlijks zo´n tien kennisintensieve bedrijven voortbrengt. Ze behoort daarmee tot de top-4 van starters.
10-6-2003


* programma op site Mercator