Gemeente Zoetermeer

Bermen worden bloemrijker,
Plan ter inzage vanaf 16 juni a.s.

Vanaf maandag 16 juni tot en met 31 juni a.s. liggen, op de wijkpost Rokkeveen en bij de informatiebalie van het Stadhuis, de plannen ter inzage die betrekking hebben op een aantal bermen langs wijkontsluitingswegen in Rokkeveen. Bermen die op dit moment nog een bodembedekkende beplanting hebben worden vervangen door een bloemrijke grasachtige begroeiing. Hierdoor zullen de bermen er én bloemrijker én fleuriger uitzien en tevens aantrekkelijker worden voor o.a. vlinders en insecten. Voor de gemeente zijn deze bermen makkelijker te onderhouden waardoor de kosten omlaag gaan.

Openbaar groen
In de jaren 70 en 80, een periode waarin Zoetermeer een sterke groei doormaakte, nam het areaal openbaar groen ook enorm toe. Het was in die tijd gebruikelijk om bomen te planten in een bodembedekkende onderbeplanting. Een lage beplanting die vooral langs wegen, voet en fietspaden werd gebruikt en een beplanting die voldoende uitzicht verschafte op kruisingen van die wegen en paden. Maar met het veranderende beheer in de laatste vijftien jaar, het niet meer met chemische bestrijdingsmiddelen tegengaan van ongewenste kruidengroei, kwam een discussie op gang. De vraag of het in deze tijd nog wel wenselijk is deze grote oppervlakten groen met de hand te onderhouden. In deze bodembedekkende beplanting komen namelijk spontaan allerlei planten op die prima gedijen in een veelal schaduwrijke omgeving. Het zijn vooral hardnekkige onkruiden die het beeld verstoren zoals enkele grove grassen, kleefkruid en haagwinde. Het schoffelen is bijna ondoenlijk door de dichte begroeiing. Er blijft niets anders over dan het handmatig eruit trekken van de storende kruidengroei.

Rijkere fauna en flora
Al met al geen gelukkige situatie. De bermen zien er vaak onverzorgd uit omdat het schoonhouden moeilijk is en hierdoor de kosten van het onderhoud enorm hoog oplopen. De laatste jaren heeft de gemeente ervaring opgedaan met het omvormen van dit type bermbeplanting. In o.a. de wijken Palenstein en Meerzicht zijn de laatste jaren vrij veel plantvakken omgevormd naar bloemrijke grasachtige bermen. De struiken zijn gerooid en er is een laag zand in de stroken gebracht, die vervolgens is ingezaaid. Door het zand verkrijgt de berm wat stabiliteit, maar vooral vormt het zand een ideale bodem voor een langzame ontwikkeling van een bloemrijke berm. Naast graszaad wordt namelijk tegelijkertijd ook zaad uitgestrooid van wilde planten die thuishoren in grasachtige bermen. Zo komen bijvoorbeeld, afhankelijk van de situatie, fluitenkruid, duizendblad, pastinaak, margrieten en klaver veelvuldig voor.

Zij zorgen voor een aantrekkelijk beeld. Naast de meer natuurlijk planten zullen ook meer insecten en vlinders de bermen bezoeken. Veel wilde bloemen bevatten nectar waar deze dieren dol op zijn. De grasachtige bermen worden over het algemeen 3 à 4 keer per jaar gemaaid, waarna het maaisel wordt afgeruimd.
De afgemaaide planten gaan weer groeien en bloeien na de maaironde maar blijven dan aanmerkelijk lager.

Rokkeveen
De gemeente heeft het voornemen om een aantal bermen om te vormen in Rokkeveen.
Hierdoor hoeven deze niet meer met de hand te worden onderhouden en kan een bloemrijke berm zich ontwikkelen. Concreet wordt voorgesteld delen van de bermen van de volgende wegen om te vormen: Paletsingel, Regenboogsingel, Blauwroodlaan en Witgeellaan. Op diverse locaties in de wijk zullen ook plantvakken worden omgevormd van beplanting naar gras.
Het betreft diverse plantvakken langs de volgende straten: Blauwroodlaan, Witgeellaan, Tintlaan, Groenblauwlaan, Bermudablauw, Staalblauw, Spectrumsingel, Napelsgeel, Prismalaan, Juweellaan, Scheglaan, Berkelseweg en Zuidweg.

Ter inzage
De plannen liggen vanaf maandag 16 juni tot en met 30 juni a.s. ter inzage in de wijkpost Rokkeveen en in het informatiecentrum in de hal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1.
Inloopspreekuren wijkpost Rokkeveen, Nathaliegang 241,: maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur. Hal Stadhuis: maandag van 11.00 tot 16.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur en op vrijdagavond 18.30 tot 20.30 uur.

Na verwerking van eventuele reacties zal na 15 augustus worden begonnen met de uitvoering van de werkzaamheden. Deze zullen uiterlijk eind september worden afgerond.

Laatste wijziging: 06-06-2003