Gemeente Heerlen
b e r i c h t
conceptverordening ter inzage
Voorstellen aandragen in raad
Burgers moeten de kans krijgen om voorstellen aan te dragen voor bespreking door de gemeenteraad. Dat is de kern van het idee van raadslid Hummel dat door de gemeenteraad is overgenomen. De spelregels voor het aandragen van voorstellen zijn verwoord in een conceptverordening. Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over deze verordening mogen de inwoners van Heerlen nog suggesties aandragen. De verordening ligt de komende zes weken ter inzage in het gemeentelijk Informatiecentrum.
De nieuwe conceptverordening is een direct voortvloeisel van het dualisme. De raad als volksvertegenwoordiging, en de burger moeten meer invloed krijgen op het gemeentelijk beleid. Het college voert dit beleid uit. Binnen dit stelsel past het idee om burgers in staat te stellen zelf thema's aan te dragen voor de raadsvergadering. Dit kan als de verordening wordt vastgesteld in de vorm van een zogenaamd 'burgerinitiatief'.
Hoe werkt het
Natuurlijk zijn aan het indienen van een agendavoorstel regels verbonden. De belangrijkste zijn de volgende.
Iedereen die kiesgerechtigd is voor de gemeenteraad mag voorstellen indienen. Echter, in tegenstelling tot de verkiezingen hoef je in dit geval niet 18 jaar te zijn . een voorstel indienen mag al vanaf 14 jaar. Zo'n voorstel mag ook niet over alles gaan. Het moeten dingen zijn waar de gemeente het voor het zeggen heeft. Maar weer niet over de gemeentelijke belastingen en tarieven. En ook niet over dingen waar de gemeenteraad pas een besluit genomen heeft.
Bovendien wil de gemeenteraad ook weten dat een onderwerp echt leeft in Heerlen of in de buurt. Daarom moet het burgerinitiatief ondersteund worden door 2 tot 5 % van de inwoners van de buurt of stad - afhankelijk van de grootte van het gebied waar het voorstel betrekking op heeft. Het aantal handtekeningen dat men nodig heeft voor het indienen van een voorstel kan daarmee variëren van enkele tientallen voor een klein buurtje tot 1500 voor een stadsbreed thema. De handtekeningen moeten gezet worden op speciaal daarvoor bedoelde formulieren.
In het voorstel moet staan wat u wil dat de raad besluit, èn een motivering waarom u dat wil. Als uw voorstel geld gaat kosten dan moet er ook een inschatting van de kosten aangeleverd worden. Als de raad het voorstel behandelt mogen de indieners het voorstel komen toelichten. Nadat de raad een besluit genomen heeft wordt dit aan de indieners medegedeeld en vervolgens gepubliceerd.
Ter inzage
Bovenstaande spelregels staan in de conceptverordening. Deze ligt tot en met 30 juli ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum, Raadhuisplein 20. U kunt ook kijken op internet: www.heerlen.nl.
Reacties op de conceptverordening kunt u sturen naar gemeente Heerlen, bureau juridische zaken en rechtsbescherming, t.a.v. N. van den Ham, Postbus 1, 6400 AA Heerlen. Of per e-mail aan: n.van.den.ham@heerlen.nl.
Na sluiting van de inzendtermijn wordt bekeken of de conceptverordening naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen aangepast moet worden. Vervolgens wordt ze aan de raad voorgelegd voor besluitvorming.
Gemeente Heerlen, 16 juni 2003
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl
---- --